Aangepast

Ingenieur Paul over mislukte evacuatie

Zijn mislukte evacuatie kostte minister Hans Hillen bijna de kop.

Evacuatie

Ingenieur Paul van Royal Haskoning moest in februari met grote spoed geëvacueerd worden uit Libië. De ingenieur hield in Libië toezicht op de bouw van een kademuur en wilde zelf eigenlijk niet weg, maar zijn werkgever wilde een zo snel mogelijke evacuatie omdat de veiligheidssituatie in Libie steeds nijpender werd.

Gevangen

De regering stuurde een marinehelikopter. De helikopter zou twee mensen oppikken in de havenstad Sirte. Paul en een Zweedse evacuee, Rose. Maar het ging mis: Libische militairen namen de bemanning gevangen en ook Paul en Rose werden gearresteerd.

Geruchten

Over de identeit van Paul deden de wildste geruchten de ronde, met name op internet: zo zou Paul een spion zijn of zou zijn evacuatie in gang zijn gezet om in werkelijkheid Prinses Mabel te evacueren. De onwil van Paul om de Tweede Kamer en laat staan de pers te woord te staan plus de aanhoudende onwil van zijn werkgever, Defensie en Buitenlandse Zaken om Pauls identiteit bekend te maken, waren maanden voer voor speculatie.

Nieuwsuur kwam achter de identiteit van Paul en wist hem er uiteindelijk van te overtuigen zelf openheid van zaken te geven. Zo wist Paul niet dat de operatie gebeurde zonder toestemming van Libië.

Lees hier het volledige interview.

NB. De ministeries van Defensie en van Buitenlandse Zaken melden dat zij het verzoek van de Tweede Kamer om de ingenieur achter gesloten deuren te kunnen spreken, hebben doorgeleid aan Royal Haskoning. De ingenieur heeft vervolgens zelf afgezien van een gesprek met de Tweede Kamer.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Miriam Lavalette (Miriam.Lavalette@Nieuwsuur.nl)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl