Vanavond op tv: Kinderbescherming faalt • Gevolgen stikstofuitspraak RvS • Inspectie kwam niet op Schiphol

Bescherming kwetsbare kinderen faalt

Met de invoering van de Jeugdwet per 1 januari 2015 hebben gemeenten de verantwoordelijkheid voor jeugdhulp gekregen. Maar de overheid schiet ernstig tekort in de bescherming van de meest kwetsbare kinderen in Nederland. Deze kinderen, die door een onveilige thuissituatie onder toezicht worden gesteld of zelfs uit huis worden geplaatst, krijgen niet de aandacht en hulp waar ze recht op hebben. Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben de wet geëvalueerd en roepen de minister voor Rechtsbescherming op direct in te grijpen. Te gast is onderzoeker Mariëlle Bruning, hoogleraar Jeugdrecht.

'Ook als de kinderrechter zegt dat er nú hulp nodig is, is die hulp er vaak niet'

Raad van State doet belangrijke stikstofuitspraak

De Raad van State heeft vandaag een belangrijke stikstofuitspraak gedaan: natuurvergunningen van drie veehouders met een emissiearme stal zijn ongeldig. "Uit twee wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de stikstofuitstoot uit emissiearme stallen waarschijnlijk hoger is dan waarvan in de regelgeving wordt uitgegaan", zegt de raad. 1 op de 5 melkveehouders heeft een emissiearme stal. Wat zijn de gevolgen van deze uitspraak voor andere veehouders met een vergunning?

'Overheid moet zorgen voor duidelijkheid over emissiearme stallen'

Inspectie controleerde niet op zwaar werk Schiphol

De Nederlandse arbeidsinspectie heeft in de afgelopen twaalf jaar niet één keer gecontroleerd op het zware werk van bagage- en vrachtmedewerkers op Schiphol. In 2004 constateerde de inspectie dat het bagagewerk de gezondheidsnormen overschreed. Na een langdurig traject leek de boel in 2010 op orde, en liet de inspectie de bedrijven weer los. Maar in de twaalf jaar daarna ging men niet één keer kijken of de situatie was verbeterd.

Inspectie vond het jarenlang niet nodig op Schiphol te controleren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl