De Oekraïense vice-premier Irina Veresjtsjoek

Vice-premier Oekraïne: 'Of nú wapens, of een conflict op jullie terrein'

Haar man vecht aan het front, zij probeert een land in oorlog te besturen: de Oekraïense vice-premier Irina Veresjtsjoek. Ze is dankbaar voor de steun en hulp van de EU en de VS, maar dat is niet genoeg om Vladimir Poetin te stoppen, zegt ze. De politica heeft een indringende boodschap voor Nederland.

"Meneer Rutte, als u standvastig bent en wilskracht en leiderschap bezit, en daarvan ben ik overtuigd: steun ons", zegt Veresjtsjoek in een interview met Nieuwsuur. "En dan niet alleen met woorden, op politiek vlak en met economische sancties. Wij hebben antiraketsystemen nodig. We hebben anti-tank en anti-luchtwapens nodig. We hebben wapens nodig die de duizenden tanks van Poetin zullen stoppen, op de grond en in de lucht."

Bekijk hieronder de oproep van Irina Veresjtsjoek.

'Meneer Rutte, wij willen wapens'

Ze waarschuwt dat als Oekraïne zal vallen, Poetin niet zal stoppen. "Polen begrijpt dat heel goed. Litouwen, Letland en Estland begrijpen dat heel goed, Roemenië begrijpt dat heel goed. Maar degenen die denken dat Oekraïne zal standhouden zonder wapens, zonder precisiewapens, begrijpen dat niet goed. Of we krijgen nú wapens, of jullie krijgen een conflict op jullie terrein."

Als Oekraïne antiraketsystemen krijgt, dan ligt de vrede binnen bereik zegt Veresjtsjoek. "Krijgen we ze niet, dan ontstaat er een conflict in heel Europa. En dan ligt de verantwoordelijkheid bij Rutte, bij Johnson en andere leiders die één stap voor de beslissende fase zijn gestopt."

De vice-premier strijdt voor haar land zij aan zij met president Volodymyr Zelensky. "Ik spreek hier als vrouw, hier in het epicentrum van de luchtaanvallen. Een vrouw die kinderen heeft en een man die aan het vechten is. Wij willen ons land niet verlaten. Wij zullen Kiev niet verlaten. We blijven hier tot het einde."

Dat de NAVO geen manschappen naar Oekraïne stuurt vanwege het risico van verdere esclatie en een mogelijke Derde Wereldoorlog, begrijpt Veresjtsjoek niet. "Ze zijn al in conflict. En dat ontkennen, zal dit conflict niet kleiner maken. Begrijp dat Poetin op het terrein van Oekraïne niet alleen met Oekraïne vecht, hij vecht met de westerse wereld."

Geen resultaat

Over de situatie in Marioepol zegt Veresjtsjoek: "Bewust heeft Rusland juist in Marioepol een humanitaire ramp veroorzaakt en de tientallen duizenden mensen die daar nog zijn geen kans gegeven. Vanaf 5 maart proberen wij de humanitaire corridors te openen. De hele wereld heeft zich tot Poetin gewend: de paus, Erdogan, Xi Jinping, Biden, Macron. Allemaal hebben ze tot hem gesproken, maar het heeft geen resultaat opgeleverd. Hij blijft burgers vermoorden. En vooral de kinderen lijden."

De hulp voor Marioepol verloopt moeizaam. Bussen kunnen er niet komen en mensen komen moeilijk weg uit de stad, zegt de vice-premier. "Alleen mensen die kunnen en kracht hebben om te lopen. Zij moeten meer dan 10 of 20 kilometer lopen om de eerste bussen te bereiken die ze naar Zaporija kunnen brengen."

Verslaggever Gert-Jan Dennekamp spreekt met mensen die het gelukt is de stad te ontvluchten:

Vluchten uit Marioepol

Veresjtsjoek vreest dat haar land op een doodlopende weg is beland. "Onze president verklaart continu om aan de onderhandelingstafel te willen gaan zitten, maar de eisen moeten dan wel uitvoerbaar zijn. Poetin staat los van de realiteit, los van wat er in Oekraïne gebeurt. Hij krijgt vervormde informatie. En dat betekent dat hij tot het einde zal gaan. Juist daarom moet hij nu gestopt worden en daarom moet hij in Oekraïne gestopt worden zodat deze besmetting niet verder verspreid zal worden."

De NAVO besloot gisteren om 40.000 extra militairen naar het oosten van Europa te sturen. Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg zei ook dat er meer wapens naar Oekraïne worden gestuurd. Hij had het over anti-tankwapens, luchtafweersystemen en drones.

Premier Mark Rutte zei gisteren na afloop van de NAVO-top dat Nederland al heel ver is gegaan met de levering van Stingers, luchtdoelraketten die door grondtroepen kunnen worden afgeschoten. "Je ziet aan alle kanten dat we bezig zijn de oostflank te versterken. En waar een no-flyzone niet kan, versterken we Oekraïne met militaire middelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl