ANP

Vanavond op tv: Zoektocht naar opvangplekken stokt • Wanneer is een oorlog echt afgelopen?

Dreigt er een tekort aan opvangplekken?

Na een snelle start lijkt het vinden van opvangplekken voor Oekraïners moeilijker te worden. De 25 veiligheidsregio's moesten voor vandaag 25.000 plekken regelen, vanmorgen stond de teller op 24.000. "Die 25.000 zullen er wel komen, mijn grootste zorg is de periode daarna", zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van de gemeenten. "We moeten ons gaan voorbereiden op grootschalige opvang. Dat is een grotere uitdaging dan die eerste 25.000."

We nemen een kijkje in Den Bosch, waar ze kantoorgebouwen ombouwen tot opvanglocaties. Verder bespreken we de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne met buitenlandexpert Han ten Broeke van het The Hague Centre for Strategic Studies.

Opvangplekken in Den Bosch

Doelen die Rusland écht niet mag raken

In de Oekraïense stad Soemy moesten inwoners vanochtend schuilen vanwege een lek in een chemische fabriek, volgens Oekraïne ontstaan door een Russisch bombardement. Er kwam ammoniak vrij, een giftige stof die de organen kan aantasten.

In Oekraïne zijn veel meer locaties die, als ze zouden worden aangevallen, een erg groot risico vormen voor de gezondheid van omwonenden en voor het milieu. We spreken met Wim Zwijnenberg van vredesorganisatie PAX, die de plekken in kaart bracht.

Gevaar beschietingen industriële locaties

Een oorlog eindigt nooit

Het einde van de oorlog in Oekraïne is nog niet in zicht. Maar: wanneer is een oorlog eigenlijk echt afgelopen? In Spanje is de burgeroorlog meer dan 80 jaar geleden, maar speelt nog steeds een grote rol in het dagelijks leven van Spanjaarden. Dat maakt de nieuwe film van Pedro Almodóvar, de bekendste regisseur van Spanje, heel duidelijk. Correspondent Rop Zoutberg sprak hem over de noodzaak van zijn film.

De oorlog gaat nooit meer over

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl