Aangepast

Jongens leggen het af tegen meisjes

Jongens zijn het in Nederland aan het verliezen. Zestig procent van de universitaire studenten is vrouw. Op studies als medicijnen zelfs zeventig procent. Ook op het VWO en Gymnasium zijn de meiden veruit in de meerderheid.

Avontuur

Het zogenaamde competente leren is niet goed voor de jongens. Meiden kunnen beter plannen, zijn braver en lopen een jaar voor op taal. De jongens verkennen hun grenzen en kunnen niet lang stilzitten. Ze zoeken liever het avontuur.

Meiden halen de jongens links en rechts in. Jongens vinden een zesje ook wel best.

Cijfers

In Nederland is 52 procent van de rechters vrouw. In het familierecht is dit percentage nog hoger. Onder rechters in opleiding zijn vrouwen veruit in de meerderheid. Minder dan een kwart is man (raad voor de rechtspraak). Ook de vrouwelijke artsen zijn in opkomst. In 2000 was nog 26% van de huisartsen en specialisten vrouw. Op dit moment is dat 33% en in 2025 zal dit zijn toegenomen tot 55%. Twee op de 3 geneeskunde studenten is vrouw. Om rekening te houden met de 'feminisering' moeten er 6% meer artsen komen. Dit omdat vrouwen vaker deeltijd werken. Ondanks dat vrouwen vaker arts zijn, is het aandeel van vrouwen in de top nog erg laag: 6-14%. In de raden van bestuur is slechts 7% vrouw.

Positieve discriminatie

In Amerika wordt er sinds een jaar of tien onderzoek gedaan en zijn er drie jaar geleden aparte leerboeken voor jongens en meisjes gekomen. Eerst alleen voor het basisonderwijs, nu ook voor de middelbare school. Jongens en meisjes zitten qua leren namelijk heel anders in elkaar.

Hoogleraren in Nederland pleiten nu ook voor postieve discriminatie van jongens in het onderwijs. Zij willen een aanpassing van het onderwijssysteem.

In Nieuwsuur een reportage.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Hein Hansen (Hein.Hansen@Nieuwsuur.nl)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl