De uitzending van 16 februari

OVV: 'Onvoldoende rekening gehouden met maatschappelijke gevolgen coronabeleid'

Nederland was aan het begin van de coronacrisis onvoldoende voorbereid op een grootschalige uitbraak van een nieuwe infectieziekte. Daardoor is te lang gefocust op enkel de bestrijding van het virus en is onvoldoende rekening gehouden met de maatschappelijke gevolgen van het beleid. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het eerste van drie rapporten over de aanpak van de coronacrisis. De "sterke focus op infectieziektebestrijding" belemmerde "het zorgvuldig af- en meewegen van belangen" op andere gebieden, schrijft de OVV in het ruim 300 pagina's tellende rapport.

Het OVV heeft kritiek op de manier waarop het kabinet gebruikmaakte van het OMT. De facto nam het OMT, met daarin uitsluitend gezondheidsexperts, de besluiten, schrijft de OVV, in plaats van het kabinet. Daardoor had het OMT een "verantwoordelijke rol in plaats van een adviserende rol", zei OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem bij de presentatie van het rapport, en bleef de prioriteit in het beleid de bestrijding van het virus. Dijsselbloem is te gast in de studio om het rapport toe te lichten.

'Het volstaat niet om te zeggen: ja, dit is wijsheid achteraf'

Minister Kajsa Ollongren van Defensie over Oekraïne

De defensieministers van de dertig NAVO-landen vergaderden vandaag over de situatie in Oekraïne. Rusland meldde gisteren en vandaag dat militairen die hebben meegedaan aan oefeningen in het gebied, terugkeren naar hun bases. Om hoeveel militairen het gaat en of er werkelijk troepen worden teruggetrokken, is niet bekend.

Westerse landen houden nog steeds rekening met een invasie van de Russen in Oekraïne. De Amerikaanse president Joe Biden zei gisteren in een televisietoespraak dat de Amerikanen nog niet zien dat de Russen hun enorme troepenmacht aan de Oekraïense grens afbouwen. Ook NAVO-chef Jens Stoltenberg beaamde dat vandaag: "In tegendeel, het lijkt erop dat Rusland doorgaat met de militaire opbouw."

We spreken minister Kajsa Ollongren van Defensie vanuit Brussel. Ook spreken we de Russische ambassadeur Alexander Shulgin.

'Het sturen van militaire goederen verhoogt kans op zeer gevaarlijke escalatie'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl