1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

De uitzending van 13 februari: Studie naar geweld in Indonesië / Superstorm in de Hedwigepolder / Westen haalt waarnemers uit Oekraïne / Hondenpoep schadelijk

Studie naar Nederlands geweld in Indonesië

Donderdag presenteren onderzoekers de resultaten van hun grote, alomvattende onderzoek naar het gewelddadige optreden van Nederlandse soldaten tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië tussen 1945 en 1949.

Er leven nog maar weinig mensen die over deze open zenuw kunnen meepraten, maar ze hopen dat ook hun ervaringen in het onderzoek zijn verwerkt. We spreken met veteranen en met David van Reybrouck, die zich voor zijn boek Revolusi vijf jaar lang bezighield met de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.

'Het is te makkelijk om alleen 18-jarige Nederlandse jongens te beschuldigen'

Westen haalt waarnemers terug uit Oekraïne

De Verenigde Staten roepen Amerikaanse medewerkers van de OVSE-waarnemingsmissie in Oekraïne op het land te verlaten vanwege een dreigende Russische inval. De informatie die de OVSE verzamelt kan helpen een oorlog af te wenden, maar de waarnemers kregen het de afgelopen maanden steeds moeilijker. We spreken Alexander Hug, die jaren in Oost-Oekraïne werkte als leider van de OVSE-missie daar.

'Zonder OVSE'ers meer kans op geweld'

In de Hedwigepolder simuleren ze een superstorm

Er werd jaren om gestreden, maar binnenkort komt de Zeeuwse Hedwigepolder waarschijnlijk echt onder water te staan. Het biedt een unieke kans voor testen en experimenten waarbij het niet erg is als er een dijk lek raakt. Zo onderzoekt Rijkswaterstaat welke extreme krachten een dijk aankan, met het oog op klimaatverandering. Wij nemen een kijkje.

'We winnen een paar decennia op de zeespiegelstijging'

Hondenpoep blijkt schadelijk

Hondenpoep is niet alleen vies, maar ook nog eens schadelijk. Dat concluderen onderzoekers aan de Universiteit Gent. De uitwerpselen stoten stikstof en fosfor uit waardoor de biodiversiteit daalt.

Hondenpoep schadelijk voor natuurgebieden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl