De uitzending van 10 februari: De Oekraïense blik op de gascrisis / Alarmerende inflatiecijfers, of niet? / Record aan energie opgewerkt met kernfusie / De staat van de Nederlandse archeologie

De Oekraïense blik op de gascrisis

Lange tijd was de pijpleiding die door Oekraïne loopt een belangrijke aanvoerroute voor Russisch gas naar Europa. Maar met de recente bouw van Nord Stream 2 lijkt Rusland minder afhankelijk te worden van Oekraïne om gas naar het Europese achterland te krijgen.

De twee landen lagen in het verleden al vaak overhoop over gas. Hoe kijken de Oekraïense gasbazen nu naar de Europese gascrisis?

We praten over het onderwerp door met Hans Vedder, hoogleraar Economisch Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

'Oekraïne ziet z'n positie als relevante factor in Europa bedreigd worden'

Alarmerende inflatiecijfers, of niet?

De inflatie steeg in januari naar een ongekende hoogte: 6,4 procent. Het is bijna 40 jaar geleden dat het CBS voor het laatst zulke hoge inflatiecijfers noteerde. Moeten we ons zorgen maken?

Dat valt wel mee, legt econoom Mathijs Bouman vanavond in de studio uit. Want die alarmerende cijfers geven een vertekend beeld van de échte koopkracht.

'Inflatie kan nog steeds tijdelijk zijn'

Record aan energie opgewerkt met kernfusie

Een team van Europese natuurkundigen is erin geslaagd om met kernfusie in vijf seconden een recordhoeveelheid energie op te wekken. Dat gebeurde in de experimentele fusiereactor Joint European Torus (JET) in Culham in het Verenigd Koninkrijk. Nog niet eerder heeft een fusiereactor zo veel energie opgewekt.

Is kernfusie de energieoplossing voor de toekomst?

De staat van de Nederlandse archeologie

Nooit eerder werd er in Nederland zo veel archeologisch onderzoek gedaan als nu. Maar de kwaliteit daarvan laat vaak te wensen over, concludeert de Raad voor Cultuur vandaag in een rapport. Dat heeft alles te maken met de manier waarop de Nederlandse archeologie sinds de jaren 90 is georganiseerd. Moet het bestel op de schop?

We bespreken het in de studio met Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de adviescommissie die het onderzoek uitvoerde.

OND Archeologie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl