Marnix van Rij, staatssecretaris Fiscaliteit, gisteren tijdens het vragenuurtje

De uitzending van 2 februari: Onderzoek nodig naar vruchtbaarheidsartsen / Kabinet in grote problemen door spaartaks / Rutte en Hoekstra in Oekraïne

'Nieuwe zaak spermadokter is topje van de ijsberg'

Er komen meer zaken aan van gynaecologen die hun eigen zaad gebruikten bij vruchtbaarheidsbehandelingen, zegt Stichting Donorkind. De stichting wil een groot, onafhankelijk onderzoek naar de praktijken van artsen en gynaecologen tot 2004. Sindsdien is anonieme donatie verboden.

In de studio vanavond Ties van der Meer, voorzitter van Stichting Donorkind.

'We weten niet waarom, en daar komen we ook nooit achter'

Kabinet in grote problemen door spaartaks

Het is een van de duurste en grootste problemen van het nieuwe kabinet: de vermogensrendementsheffing, ook wel spaartaks genoemd. Door een uitspraak van de Hoge Raad moet de overheid mogelijk miljarden euro's terugbetalen aan spaarders en beleggers en een vervangende belastingregel bedenken.

Voor 4 februari moet het kabinet met een oplossing komen om aan de rechterlijke uitspraak te voldoen. Maar dat gaat niet helemaal lukken, zei staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) gisteren al. Hoe het probleem precies kon ontstaan bespreken we met onze econoom Mathijs Bouman.

Ondertussen pleiten linkse partijen in de Tweede Kamer juist voor een verhoging van de belasting op vermogen. De Kamer debatteert vandaag over de spaartaks en over de andere problemen bij de Belastingdienst. Politiek duider Arjan Noorlander volgt het debat en praat ons bij.

OND Computerproblemen Belastingdienst

Rutte en Hoekstra in Kiev

Premier Rutte zei vandaag in Kiev dat alles in het werk moet worden gesteld om de situatie rond Oekraïne te de-escaleren. De minister-president verklaarde dat in een gezamenlijke persconferentie met de Oekraïense president Zelensky, nadat de twee elkaar in Kiev gesproken hadden. Als diplomatieke gesprekken geen oplossing bieden en Rusland Oekraïne aanvalt, zal dat niet zonder gevolgen blijven, dreigde Rutte.

We bespreken het bezoek van Rutte en Hoekstra en de situatie in Oekraïne met Bob Deen, coördinator Rusland en Oost-Europa Centrum Clingendael.

OND Oekraïne

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl