Premier Rutte na afloop van de presentatie van het regeerakkoord, vorige maand

De uitzending 18 januari: Een kabinet met nieuw elan? // Vervuiling telling coronapatiënten ziekenhuizen? // Het lot van Tonga // De vergeten oorlog in West-Papua

Debat over coalitie-akkoord

In de Tweede Kamer is vandaag het debat over de regeringsverklaring. Premier Mark Rutte stelt dan formeel de nieuwe bewindspersonen aan de Kamer voor en doet de plannen van het nieuwe kabinet uit de doeken. Het vertrouwen van de burger zal een belangrijk thema zijn. Rutte verklaarde dat het kabinet wil werken aan een nieuwe politieke cultuur, maar dat niet alleen kan. Hij sprak van een uitgestoken hand, te beginnen naar alle fracties in de Tweede Kamer.

Veel gehakketak bij debat regeringsakkoord

Vervuiling telling coronapatiënten ziekenhuizen?

Patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen om een andere reden dan covid-19 en vervolgens positief testen op het coronavirus, tellen in de dagelijkse ziekenhuiscijfers ook mee als coronapatiënt. Het UMCG in Groningen schat in dat ongeveer een derde van de daar opgenomen patiënten die positief zijn getest op het coronavirus in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak was opgenomen. De telling is van belang omdat het beleid van de overheid is gebaseerd op de aantallen covidpatiënten in de ziekenhuizen.

Vervuiling telling coronapatiënten ziekenhuizen?

Het lot van Tonga

Door een onderzeese vulkaanuitbarsting en een tsunami die op de uitbarsting volgde, is de eilandengroep Tonga in de Stille Oceaan helemaal van de wereld afgesneden. Het was de zwaarste vulkaanuitbarsting daar in dertig jaar. Alle telefoon- en internetlijnen zijn uitgevallen en buitenlandse reddingsdiensten komen maar moeilijk ter plaatse. Daardoor is het onduidelijk hoe groot de schade is. We praten met vulkanoloog Elske de Zeeuw van het KNMI.

Eerste reactie vanaf Tonga

De vergeten oorlog in West-Papua

Het is één van de langst slepende conflicten ter wereld: de strijd om onafhankelijkheid die al ruim een halve eeuw woedt in de Indonesische provincie West-Papua. Een onafhankelijkheidsstrijd die door Indonesië systematisch en met harde hand wordt neergeslagen. En waarbij honderdduizenden Papoea's het leven hebben gelaten.

Dit verhaal maakt deel uit van een driedelige serie over vergeten oorlogen. Gisteren: de strijd in Myanmar tussen de bevolking en het leger.

De vergeten oorlog in West-Papua

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl