Weinigen zullen het zich realiseren, maar Nederland heeft een rijke en bloeiende kinderliteratuur, die internationaal hoog in aanzien staat. Nieuwsuur, dat wekelijks journalistieke aandacht heeft voor onderwerpen op het snijvlak van actualiteit en cultuur, maakte begin 2022 een unieke vijfdelige serie.
Het lukte Nieuwsuur om zes éminences grises van de Nederlandse jeugdliteratuur in de serie samen te brengen, de meest gelauwerde groep vaderlandse auteurs met vele prijzen en vertalingen op hun naam. Ze schreven en illustreerden honderden boeken waarvoor ze Gouden- en Zilveren Penselen en Griffels wonnen, de Woutertje Pieterse Prijs of de Max Velthuijs-prijs. Allemaal schreven of tekenden ze een keer het kinderboekenweekgeschenk.
Een bijzonder project, omdat deze schrijvers doorgaans de publiciteit mijden. Maar hun boeken staan in het geheugen gegrift van velen: Brief voor de koning, het Grote Taartenboek of Kleine Sofie en Lange Wapper. Ten minste drie generaties kinderen groeiden op met deze beroemde Nederlandse kinderboeken.
Vitaliteit
Nieuwsuur zocht de auteurs thuis op en vroeg ze te reflecteren op het huidige tijdsgewricht, de ontlezing en hun liefde voor het kind. Het echtpaar Imme Dros (85) en Harrie Geelen (83), Els Pelgrom (87), Thé Tjong-Khing (88), Dolf Verroen (93) en Tonke Dragt (91) toonden een enorme vitaliteit en drang om verder te werken.
Wat betekent schrijven voor beroemde kinderboekenschrijvers anno 2022? Computers, smartphones en TikTok bestonden nog niet toen zij begonnen. In de wereld van hun eerste lezers evenmin. Hoe schrijf je als tachtiger in het huidige tijdsgewricht?
De serie werd een tijdsdocument, een prachtige vorm van cultuurjournalistiek en een teken dat de achtergronden van het nieuws soms meer diepte hebben dan de waan van de dag.
De serie reportages met zes internationaal toonaangevende kinderboekenschrijvers:
NRC Handelsblad schreef over de serie een lovend stuk: "Als een dappere, met boeken beladen pakezel bezoekt verslaggever Tonko Dop sinds dinsdag zes Nederlandse kinderboekenschrijvers van internationale faam. Niet weggestopt in een cultureel hoekje aan de randen van de nacht, maar gewoon in Nieuwsuur. Lees hier het hele artikel: De Fransen hebben Stromae in hun journaal, maar wij hebben Tonko Dop.