AFP

De uitzending van 6 januari: Het Capitool: een jaar later / Bedreigde en geïntimideerde politici / Wat is er aan de hand in Kazachstan?

Bedreigde en geïntimideerde politici

Gisteravond stond een man met fakkel voor de deur bij D66-leider Sigrid Kaag, terwijl hij leuzen uit de complothoek riep over onder meer het World Economic Forum. Het Openbaar Ministerie is van plan hem te vervolgen voor bedreiging.

Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma doet al jaren onderzoek naar complottheorieën en de mensen die ze aanhangen. We spreken hem vanavond over de situatie.

Uit welke hoek komt de dreiging?

Wat is er aan de hand in Kazachstan?

Grote onrust in Kazachstan, waar mensen de afgelopen dagen de straat opgingen en overheidsgebouwen bestormden. Bij het herstellen van de orde door de regering lijken tientallen doden te zijn gevallen.

De aanleiding van de protesten was een verhoging van de prijs van brandstof lpg, maar daaronder zit een diepere ontevredenheid van de bevolking. We bespreken de situatie - en waarom die ook voor Europa en Nederland van belang is - met Bob Deen van het Clingendael Instituut.

'Men kan hier onvrede niet op andere manieren uiten'

Een jaar na de bestorming van het Capitool in de Verenigde Staten

Een jaar geleden, op 6 januari, bestormde een woedende menigte Trump-supporters het Capitool, waar op dat moment de beide kamers van het Amerikaanse Congres in zitting waren om de verkiezingsuitslag te bevestigen. Joe Biden is nu president, maar de invloed van Trump is nog altijd groot. We spreken erover met correspondent Lucas Waagmeester.

Bij herdenking Capitoolbestorming probeert Biden het narratief te claimen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl