De Britse premier Johnson

De uitzending van 5 januari: Omikrongolf in het VK / Uithuisplaatsingen van broers en zussen / Conflicten tussen burger en bestuur

Wat zegt de situatie in Groot-Brittannië?

"We kunnen onze scholen en winkels open houden en we kunnen een manier vinden om met dit virus te leven", zegt de Britse premier Boris Johnson. Hij denkt een lockdown in Groot-Brittannië te kunnen voorkomen. We kijken vanavond naar de situatie in Groot-Brittannië en wat we daarvan kunnen leren over de omikron-variant.

'Johnson heeft toegegeven aan de druk om niet voorzichtiger te zijn'

Uithuisplaatsingen van broers en zussen

Als broer en zus gescheiden worden bij een uithuisplaatsing: in Nederland gebeurt het vaker dan gewenst. Het is een internationaal recht om als broer en zus samen geplaatst te worden in een pleeggezin of opvang. De gevolgen van een gescheiden uithuisplaatsing kunnen bepalend zijn voor de rest van hun leven.

In andere landen is het verboden, maar Nederland scheidt zussen en broers

De rol van de Raad van State

Bij de Raad van State zie je waar het schuurt tussen burger en bestuur. Variërend van grote kwesties, zoals de stikstofuitstoot, tot kleine, bijvoorbeeld de bouw van een dakkapel, worden daar behandeld.

In een nieuwe serie van de Onderstroom volgt Nieuwsuur zaken die worden uitgevochten bij de Raad van State. En we kijken naar de rol van de Raad van State zelf. Moet die worden hervormd?

Vanavond een zaak die al jaren sleept: de uitbreiding van een windmolenpark in Groningen.

Bij de Raad van State staat de burger op achterstand

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl