Nieuwsuur
ANP

De ploeg van Rutte IV

Het gesprek met formateur Mark Rutte is de laatste stap in de benoemingsprocedure van nieuwe ministers en staatssecretarissen in het nieuwe kabinet. Vandaag voert Rutte gesprekken met vijf aanstaande ministers en één staatssecretaris. Vanavond het laatste nieuws uit Den Haag.

De nieuwe kabinetsleden op bezoek bij formateur Rutte

Jonge kinderen volgende week weer naar school

De basisscholen en middelbare scholen gaan vanaf volgende week maandag weer open, het mbo, hoger onderwijs en universiteiten nog niet. Dat heeft het demissionair kabinet besloten. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge hebben de huidige maatregelen geleid tot de situatie dat de scholen weer open kunnen. "Tegelijkertijd hebben we nog zorgen voor de komende weken, omdat we ook weer een lichte toename zien in het aantal positieve tests."

En er is nog een vraag waar veel mensen een antwoord op willen hebben: wanneer is er voldoende informatie beschikbaar over de impact van het omikronvariant om de huidige maatregelen tegen het licht te houden? Te gast is hoogleraar microbiologie en OMT-lid Marc Bonten.

OND scholen open

Krijgen gas- en kerncentrales groen stempel?

Investeringen in gas- en kerncentrales krijgen van Brussel - onder bepaalde voorwaarden - een groen stempel. Het Commissiebesluit is vrijdagavond aan de lidstaten bekendgemaakt. De beslissing leidt tot een storm van kritiek. Bijvoorbeeld van de milieubeweging, die vindt dat nieuwe gas- en kerncentrales, gefinancierd met steun van Brussel, een rem zetten op de ontwikkeling van schone energie uit zon en wind. De regeringsleiders en het Europees Parlement kunnen het plan nog tegenhouden.

De discussie over wat wel en wat niet mag gelden als groene investering laat zien waar de politieke breukvlakken in de Europese Unie zitten. We spreken erover met EU-correspondent Sander van Hoorn.

'Dit is een compromis van de commissie'

STER reclame