Nieuwsuur
ANP

Einde formatie in zicht

De vier formerende partijen zijn begonnen aan wat mogelijk de laatste onderhandelingsdag zal zijn. De verwachting is dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie vandaag nog nodig hebben om het coalitieakkoord rond te krijgen. Informateur Wouter Koolmees zei voor aanvang: "We zijn een eind op weg, dus we hopen dat we snel naar buiten kunnen komen." De informateurs willen het coalitieakkoord woensdagmiddag naar de Tweede Kamer sturen. Vanavond het laatste nieuws uit Den Haag.

Kabinet Rutte IV is nu echt aanstaande

Penibele gasvoorraden in Nederland

Het kabinet kan op dit moment de leveringszekerheid van gas niet garanderen, zeggen experts tegen Nieuwsuur. Dat komt omdat het kabinet de gaslevering volledig aan de commerciële markt overlaat. Andere landen nemen wél maatregelen om zeker te zijn dat er voldoende gas is in de winter. Nederland is in het verleden meerdere malen gewaarschuwd dat het zich kwetsbaar maakt met dit beleid, maar het ministerie heeft het gasbeleid nooit aangepast.

Komen we de winter door met onze gasvoorraad?

Geen versoepelingen

Het kabinet zal de huidige coronamaatregelen tot zeker begin volgend jaar verlengen. Dat is volgens bronnen de uitkomst van overleg op het Catshuis van experts en een deel van het demissionaire kabinet. Dat betekent dat tot minstens begin januari onder meer de horeca en niet-essentiële winkels moeten sluiten om 17.00 uur. Ook sporten in sportscholen of in verenigingsverband blijft na 17.00 uur verboden. Te gast is OMT-lid en arts-microbioloog Marc Bonten. Hij is voorstander van juist nog strengere maatregelen voor de komende weken.

OMT-lid Bonten: 'Niet dralen met aanpak omikron'

Lijsttrekker Denk na positieve test toch naar de Kamer

Denk-lijsttrekker Farid Azarkan, partijleider en fractievoorzitter van Denk, werd in maart positief getest en ging toch naar de installatie van de nieuwe Tweede Kamer. Ook nam hij deel aan het daaropvolgende debat.

Azarkan was positief in Tweede Kamer

STER reclame