De uitzending van 15 november: Spanning over 2G / Shell vertrekt / EU overlegt over situatie Poolse grens / Hoe beleggers paria's werden

Debat over 2G-beleid

In de corona-persconferentie van vorige week kondigde het demissionaire kabinet plannen aan voor het deels invoeren van 2G-beleid. Daarbij krijgen ongevaccineerden met een negatieve coronatest niet langer toegang tot alle locaties. Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid noemde dat een "onvermijdelijke keuze" om de maatschappij veilig te houden.

Eerder sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich uit tegen het gebruiken van de toegangspas om ongevaccineerden de toegang tot locaties te ontzeggen. Hoe denken ze daar nu over? Morgen debatteert de Tweede Kamer over de maatregelen.

'Het is nu juist heel goed om iedereen te testen'

Kabinet wil Shell behouden

Het demissionaire kabinet polst of er in de Tweede Kamer steun is om de dividendbelasting alsnog af te schaffen. Directe aanleiding is het besluit van Shell om zijn hoofdkantoor in Den Haag te sluiten en een volledig Brits bedrijf te worden, bevestigen bronnen na een bericht van RTL Nieuws. Het kabinet verkent op dit moment de steun bij de Kamerfracties voor de verregaande maatregel. Die zou het bedrijf moeten overhalen om toch in Nederland te blijven. We spreken erover met econoom Mathijs Bouman.

Hoe erg is het vertrek van Shell?

Europees topoverleg over situatie Poolse grens

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken vergaderen vandaag over de situatie aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland. De Europese Unie beschuldigt de Wit-Russische president Loekasjenko ervan migranten moedwillig naar Wit-Rusland te halen, zodat ze van daar kunnen doorreizen naar de EU. Het lijkt duidelijk dat er nieuwe sancties komen. We praten met demissionair minister Ben Knapen, die namens Nederland aan tafel zit in Brussel.

'Je hoopt dat bij Wit-Rusland en Polen het gezond verstand terugkeert'

Beleggers op de woningmarkt

Beleggers op de woningmarkt zijn de laatste jaren op z'n zachtst gezegd weinig populair. Vaak worden ze gezien als één van de oorzaken van de vastgelopen woningmarkt: ze vragen steeds hogere huren en kapen ook nog eens starterswoningen weg. Maar is dat wel het hele verhaal? In de studio praten we met Frank van Blokland, directeur van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed.

'Het is aan de overheid om te zorgen dat er voldoende aanbod is'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl