Een dichte bioscoop in december vorig jaar.

De uitzending van 11 november: OMT adviseert korte lockdown // Waarom kiezen migranten voor de Minsk-route?

OMT adviseert korte beperkte lockdown

Het Outbreak Management Team adviseert het kabinet "lockdown-achtige maatregelen" om de oplopende coronacijfers te bestrijden. Vanwege de ernst van de coronasituatie valt daar niet aan te ontkomen, zeggen bronnen rond het OMT tegen de NOS.

Volgens de bronnen is het advies een lockdown van zo'n twee weken. In die periode zouden evenementen moeten worden geschrapt en bioscopen en theaters dicht moeten. Na de korte lockdown zouden mensen geen QR-code meer kunnen krijgen als ze getest zijn.

"De culturele sector hiervoor slachtofferen is absurd."
klinisch epidemioloog Olaf Dekkers over onder andere 2G

Waarom kiezen migranten voor de Minsk-route?

In het Pools-Wit-Russische grensgebied vrezen mensen voor oorlog. Onder begeleiding van Wit-Russische grensbewakers trekken migranten uit onder meer het Midden-Oosten naar die grens. In groepjes proberen ze vervolgens Polen te bereiken, telkens tegengehouden door Poolse militairen.

Wit-Rusland helpt de migranten bij hun tocht met als doel de Europese Unie te provoceren. Maar waarom kiezen mensen uit onder meer Irak, Jemen en Syrië eigenlijk voor de route via Minsk? Verslaggever Zainab Hammoud zocht migranten en mensensmokkelaars op in Irak, en Europa-correspondent Saskia Dekkers spreekt overstekers bij de Pools-Wit-Russische grens. Hammoud schuift vanavond aan in de studio.

Van Irak naar Polen, met hulp van Wit-Rusland
Poolse politie pakt honderden vluchtelingen per dag op

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl