Reuters / Poolse ministerie van Defensie

De uitzending van 9 november: Wat is de toekomst van Forum voor Democratie? / Migranten bestormen grens Wit-Rusland en Polen / Oostenrijks 2G-beleid brengt skivakanties in gevaar / Coronacijfers lopen weer snel op

Migranten ingezet als politiek wapen

Duizenden migranten trekken onder begeleiding van Wit-Russische grensbewakers naar de Poolse grens, in een poging de EU binnen te komen. In groepjes probeerden ze vervolgens die grens over te steken, telkens tegengehouden door Poolse militairen. Wit-Rusland beschuldigt Polen van inhumaan beleid, maar volgens EU-landen stuurt Wit-Rusland bewust migranten de grens over. Hoe het er in het grensgebied precies aan toegaat, proberen Polen en Wit-Rusland stil te houden.

Saskia Dekkers is in het gebied en doet vanavond verslag.

Migranten ingezet als politiek wapen

Wat is de toekomst van Forum voor Democratie?

Groot was het feest bij Forum voor Democratie (FvD) na de Tweede Kamerverkiezingen. De partij behaalde acht zetels, de grootste winst van alle partijen. Twee jaar eerder zegevierde Forum al als grootste partij na de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Maar van die euforie is nog maar weinig over, want de gekozen volksvertegenwoordigers keren de partij massaal de rug toe.

Is er toekomst voor Forum voor Democratie?

Oostenrijks 2G-beleid brengt skivakanties in gevaar

Het Oostenrijkse plaatsje Hinterstoder is één van de wintersportdorpen die voor het tweede achtereenvolgende jaar opnieuw dreigt te worden getroffen door het coronavirus. Nieuwsuur gaat vandaag langs bij een Nederlands/Oostenrijks stel dat flink hinder ondervindt van het Oostenrijkse 2G-beleid. Het stel runt een bed & breakfast en vreest dat toeristen voor het tweede jaar op rij weg zullen blijven.

In het Alpenland kom je namelijk zonder vaccinatie of bewijs van genezing van corona nergens in: niet in de skilift, maar ook niet in hotels en restaurants. Daar komt ook nog bij dat kinderen vanaf 12 jaar ook gevaccineerd moeten worden en dat mensen die een Janssen-vaccin hebben gehad vanaf 3 januari niet meer meetellen als volledig gevaccineerd. Het stel vreest de winter.

Skivakanties in gevaar

Coronacijfers lopen weer snel op

De GGD meldde vandaag een "explosieve toename" van het aantal afspraken in de corona-teststraten. Ook het aantal positieve tests nam toe: afgelopen week zijn er bijna 77.000 positieve testen bij het RIVM gemeld, een stijging van 45 procent ten opzichte van de week daarvoor. En het aantal coronagerelateerde doden stijgt ook.

Hoe is deze "coronapiek" te verklaren, en moeten we ons zorgen maken? We bespreken het met intensivist bij het Amsterdam UMC Armand Girbes.

Artsen maken zich op voor coronapiek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl