De uitzending van 29 oktober: Politici blikken terug op aanpak coronapandemie / Aleid Wolfsen over zwarte lijst Belastingdienst / Welke coronamaatregelen komen er?

Was parlement voldoende in staat coronabeleid kabinet goed te controleren?

Verschillende fracties in de Tweede Kamer zijn zelfkritisch op de controlerende rol van het parlement in de coronacrisis, zeggen ze tegen Nieuwsuur. Was de Kamer wel in staat het kabinet adequaat te controleren? Was er voldoende debat over cruciale aspecten van het beleid en kreeg de Kamer voldoende informatie?

Vanavond in deel drie van de reconstructie door Jop de Vrieze en Milena Holdert over het coronabeleid blikken politici terug op hun eigen rol.

'Kamer had geen zicht op schaduwbeleid kabinet'

Belastingdienst beging overtredingen privacywet

De Belastingdienst is te ver gegaan met een fraudesignaleringssysteem. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Er kwamen allerlei signalen terecht in het systeem die daar niet in thuis horen en deze werden ook te lang bewaard. Zo kon je bij een melding van een burenruzie of boze ex al aangeduid worden als mogelijke fraudeur. De AP stelt dat kernbeginselen van de privacywet AVG op ernstige wijze zijn geschonden. Zo'n kwart miljoen mensen stond op deze lijst.

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, is over deze kwestie te gast in de studio van Nieuwsuur.

'Belastingdienst ging te ver'

Coronamaatregelen

We kijken ook naar Den Haag, waar vandaag wordt gesproken over mogelijke nieuwe coronamaatregelen. Verslaggever Nynke de Zoeten praat ons bij. Daarnaast zijn we op bezoek bij de prikbus. Waar dagelijks nog honderden mensen komen om zich te laten vaccineren.

Hoe stoppen we oplopende besmettingen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl