De uitzending van 26 oktober: Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in fossiele brandstoffen / Russische reactie op toewijzing Krim-goud aan Oekraïne / Welke coronamaatregelen komen er? / Zo pakt Spanje de wooncrisis aan

ABP stopt met beleggen in fossiele brandstoffen

ABP, met drie miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds van Nederland, gaat stoppen met alle beleggingen in olie- en gasbedrijven. Het pensioenfonds neemt die beslissing na het recente IPCC-rapport, waarin werd geconcludeerd dat het huidige tempo waarin het klimaat veranderd in tweeduizend jaar niet is voorgekomen. Eind vorig jaar had ABP nog ruim 15 miljard euro belegd in producenten van fossiele brandstoffen.

In de studio spreken we met Corien Wortmann-Kool, bestuursvoorzitter van ABP.

Grootste pensioenfonds ABP stopt met beleggen in olie- en gasbedrijven

Russische reactie op toewijzing Krim-goud aan Oekraïne

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de kunstschatten uit de Krim, die in 2014 werden tentoongesteld in het Allard Pierson Museum in de hoofdstad, in een hoger beroep wederom toegewezen aan Oekraïne. Het museum had de voorwerpen in 2014 in bruikleen van vier musea op de Krim toen Rusland het schiereiland annexeerde. Hierdoor verloor Oekraïne het gezag over het schiereiland.

De Nederlandse rechter vindt dus dat de stukken naar Oekraïne moeten, Rusland gaf bij een eerder vonnis al aan het hier totaal niet mee eens te zijn. In Nieuwsuur reacties vanuit Rusland en Oekraïne. In de studio is NRC-journalist Pieter van Os, die de zaak van het begin volgt.

Krim-goud: jubelende Oekraïners en woedende Russen

Welke coronamaatregelen komen er?

Het kabinet staat voor een lastige keuze. Voor welke vrijheden kiezen ze nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt? Minister De Jonge sluit niet uit dat er speciale maatregelen komen voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Hij benadrukt dat het dan niet gaat om maatregelen tégen ongevaccineerden. Maar wat zijn dan de opties en hoe ver kan je daar in gaan?

Jochen Mierau is in de studio van Nieuwsuur, hij is gezondheidsecononoom bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Jochen Mierau over maatregelen voor ongevaccineerden

Zo pakt Spanje de wooncrisis aan

In Nederland hebben we een wooncrisis, maar ook in veel Europese steden buiten ons land wordt wonen in rap tempo onbetaalbaar. In Spanje kiezen ze voor een opvallend middel om dat probleem te bestrijden: de regering gaat huiseigenaren dwingen hun bezit niet leeg te laten staan.

We nemen een kijkje in Valencia, waar ze daar al mee bezig zijn.

Zo pakt Spanje de wooncrisis aan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl