De uitzending van 25 oktober: Kinderen bewegen te weinig om topsport te bereiken / Is de hoge inflatie wel zo tijdelijk? / Staatsgreep in Sudan / Terug naar de mondkapjes?

Kinderen bewegen te weinig om topsport te bereiken

Kinderen zitten gemiddeld zo'n tien uur per dag. En daarnaast gamen met name jongens ook nog gemiddeld zo'n twaalf uur per week.

Dat tekort aan beweging leidt tot achterstanden in de motorische ontwikkeling en het uithoudingsvermogen. En dat gaat in de toekomst problemen opleveren voor de Nederlandse topsport, waarschuwde schaatscoach en bewegingswetenschapper Jac Orie in september.

Vier grote sportbonden slaan nu alarm: kinderen tot twaalf moeten echt meer in beweging komen.

OND Topsport jeugd

Is de hoge inflatie wel zo tijdelijk?

De inflatie in de Eurozone blijft maar oplopen. De Europese Centrale Bank stelde eerder dit jaar al gerust: dat is slechts een tijdelijk fenomeen. De hoge prijsstijgingen zijn het gevolg van een van corona herstellende economie.

Inmiddels zitten we in oktober 2021, is de gasprijs torenhoog en stijgen ook de kosten van onze boodschappen. Nog steeds ligt de inflatie ver boven het Europese streefcijfer van twee procent. Is die hoge inflatie wel zo tijdelijk? En zo nee: wat gaat dat betekenen in de levens van mensen?

We praten erover in de studio met Marieke Blom, hoofdeconoom van ING.

OND inflatie

Staatsgreep in Sudan

Sinds vanochtend komen er berichten naar buiten over een coup in Sudan. Het hoofd van de Sudanese militaire raad, generaal Burhan, meldt dat hij de noodtoestand heeft uitgeroepen en de regering heeft ontbonden. Premier Hamdok en een aantal hoge functionarissen zijn opgepakt en militairen zouden de staatsomroep in Omdurman, de grootste stad van het land, hebben bestormd.

Met correspondent Bram Vermeulen bespreken we de actuele situatie.

OND Sudan

Terug naar de mondkapjes, of misschien een lokale lockdown?

Het kabinet gaat zich beraden op aanvullende maatregelen om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis belandt, is veel sneller toegenomen dan verwacht, aldus demissionair minister Hugo de Jonge. Artsen vragen al langer om maatregelen. Op verzoek van het kabinet komt het OMT deze week met een advies. Tijdens een persconferentie volgende week dinsdag licht het kabinet toe om welke maatregelen het precies gaat.

OND corona 25/10

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl