ANP

De uitzending van 15 oktober: ECB wil steentje bijdragen aan strijd tegen klimaatverandering / Wie is de provocerende Sloveense premier Janez Jansa? / In Wenen is wonen wél betaalbaar / Kabinet gaat stijgende gasprijs compenseren

De ECB wil steentje bijdragen aan strijd tegen klimaatverandering

De Europese Centrale Bank zoekt naar mogelijkheden om meer te doen in de strijd tegen klimaatverandering. Dat zegt Frank Elderson, directielid van de ECB in een interview met Nieuwsuur. "Binnen ons mandaat moeten wij op het gebied van klimaat alles doen wat we kunnen. Dat geldt voor alle spelers in de maatschappij, maar ook voor centrale banken en toezichthouders."

ECB wil rol in strijd tegen klimaatverandering

Premier Jansa heeft het aan de stok met Nederlandse politici

De Sloveense premier Janez Jansa ligt overhoop met Nederlandse politici. In een tweet noemde hij Europarlementariër Sophie in 't Veld en andere Nederlandse (oud-)parlementariërs "poppen van George Soros." Minister-president Mark Rutte reageerde verontwaardigd en kreeg ook meteen een veeg uit de pan. Hij beantwoorde een tweet van Rutte met: "Nou Mark, verspil je tijd niet met ambassadeurs en mediavrijheid in Slovenië. Zet je liever met Sophie in 't Veld in om ervoor te zorgen dat journalisten niet op straat worden doodgeschoten."

Wie is deze Janez Jansa? We praten er onder andere over met Europarlementariër Sophie in 't Veld, die deze week op bezoek is in Slovenië om de rechtsstaat en de persvrijheid in het land te onderzoeken.

Sloveense premier Jansa in onmin met Nederlandse politici

In Wenen is wonen wél betaalbaar

Een ruim huis op een goede plek voor een lage prijs: er zijn steeds minder plekken in Nederland waar dat kan. Ook op veel andere plekken in Europa zijn betaalbare woningen schaars, zeker in de grote steden.

De grote uitzondering: Wenen. Een huurprijs van 7 euro per vierkante meter is daar geen uitzondering. Hoe kan dat?

Betaalbaar wonen in Wenen

Kabinet gaat stijgende gasprijs compenseren

Door de stijgende gasprijs dreigt de energierekening de komende winter gemiddeld met tientallen euro's per maand omhoog te gaan. Daarom grijpt het demissionaire kabinet in: de belasting op energie gaat omlaag en er komt extra geld vrij voor het isoleren van woningen. Komen we met die maatregelen de winter door?

We spreken erover met Wendelmoet Boersema, schrijver van het boek Gronings goud over de geopolitieke relevantie van het Groningse gas.

Kabinet compenseert stijgende gasprijs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl