Nieuwsuur
ANP

Wordt omstreden Alzheimermedicijn toegelaten?

Komt het nieuwe, omstreden Alzheimermedicijn Aducanumab ook beschikbaar voor patiënten in Europa en Nederland? De Europese medicijnautoriteiten buigen zich deze maand over het middel. Nederlandse experts verwachten niet dat het medicijn hier vergoed en voorgeschreven zal worden.

Nieuwsuur-journalisten Siebe Sietsma en Machteld Veen deden onderzoek. Sietsma vertelt in de uitzending over de bevindingen.

Wordt omstreden Alzheimermedicijn toegelaten?

Te veel asielzoekers in noodopvang Ter Apel

Er verblijven structureel te veel asielzoekers in de noodopvang bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. In die noodopvang is ruimte voor 125 mensen, maar dat aantal wordt regelmatig overschreden. De gemeente eist dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maatregelen neemt. Ook enkele gemeenteraadsleden zeggen het "lokaal niet meer aan te kunnen" en doen een oproep aan de landelijke politiek.

We spreken Jaap Velema, burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt.

Te veel asielzoekers in noodopvang Ter Apel

Paul Verhoeven is terug

Nederlands bekendste filmregisseur Paul Verhoeven is na vijf jaar terug in de bioscoop. In Benedetta, gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de 17e eeuw, krijgt een non een lesbische relatie in het klooster. De film staat bol van de seks en het geweld dat we uit Verhoevens eerdere werk kennen, maar in dit geval ook van stevige kritiek op de katholieke kerk.

Nieuwsuur spreekt Verhoeven over zijn nieuwe film en de controverse die zijn werk omringt.

Paul Verhoeven is terug

Zijn bedrijven voorbereid op ransomware-aanvallen?

Vorige week werd industrieconcern VDL geraakt door een grote hackaanval, die de gehele bedrijfsvoering van het miljardenbedrijf platlegde. Vorige maand was het ook al raak, toen omroep RTL werd platgelegd. Vaak eisen de hackers een som losgeld voordat de systemen worden ontgrendeld. Zijn bedrijven wel zo goed voorbereid als ze denken?

Zijn bedrijven voorbereid op ransomware-aanvallen?

STER reclame