Nieuwsuur
Nieuwsuur

Een bijzondere uitzending van Nieuwsuur vanavond. We zijn in Berlijn voor de Bundestagswahl, de Duitse verkiezingen, de spannendste in jaren. De strijd om het bondskanselierschap gaat tussen Olaf Scholz van de sociaaldemocratische SPD en christendemocraat Armin Laschet (CDU). En uiteraard betekenen deze verkiezingen na 16 jaar ook het afscheid van Angela Merkel.

We bespreken de exitpolls, de uitslagen, wat die betekenen voor de coalitievorming en staan uiteraard nog even stil bij Angela Merkel. We zijn live bij de hoofdkwartieren van de CDU en SDP om te kijken hoe de uitslag daar valt, en hebben drie bijzondere gasten in de studio.

De uitzending

Dieuwke van Ooij en Kees van Dam zijn bij het hoofdkwartier van de CDU en de SDP om de sfeer daar te peilen. Journaliste Anke Plättner en SDP-Europarlementariër Katarina Barley geven een eerste reactie op de voorlopige uitslag.

De eerste reacties en de sfeer peilen

We gaan de straat op om te kijken hoe de Duitsers in Berlijn naar de uitslag kijken. Correspondent Wouter Zwart onderzoekt vast de mogelijke coalities. FDP-Bondsdaglid Otto Fricke en Journaliste Anke Plättner praten daarover verder.

'Kingmaker' Otto Fricke over de uitslag

Een laatste blik op inmiddels demissionair kanselier Angela Merkel. En journaliste Anke Plättner en SDP-Europarlementariër Katarina Barley over de nalatenschap van Merkel en de uitdaging voor de nieuwe bondskanselier om haar op te volgen.

Het coalitiespel

STER reclame