Halsema over aanpak drugscriminaliteit
Liquidaties, vergismoorden, ontvoeringen, en beschietingen. Bijna dagelijks is er in Nederland een geweldsincident dat op een of andere manier gerelateerd is aan drugs. Het gebruik van drugs is in Nederland genormaliseerd, het is zelfs een bloeiende bedrijfstak met een miljardenomzet. Wetenschappers, hulpverleners, bestuurders en toezichthouders vrezen dat het drugsproblematiek onbeheersbaar is geworden.
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft een plan om de problemen rondom de drugsindustrie aan te pakken en is te gast in de studio.
Ook Bijleveld vertrekt
Sigrid Kaag stapte gisteren op vanwege een ingediende motie van afkeuring. De andere minister die verantwoordelijk werd gehouden voor het debacle rondom de evacuaties vanuit Afghanistan, Ank Bijleveld van defensie, bleef wel zitten. Maar na overleg met de partijtop van het CDA besloot ze toch om haar functie neer te leggen.
Politiek verslaggever Nynke de Zoeten praat ons bij.
Geen coronasteun voor Poolse regio's
Vijf Poolse regio's krijgen geen Europese coronasteun als straf voor het stigmatiseren van homo's en transgenders. Poolse bestuurders dachten dat het bij dreigementen zou blijven, maar de Europese commissie heeft werkelijk de eerste 120 miljoen euro aan coronasteun bevroren. Geld dat al aan ondernemers, maar ook aan ziekenhuizen in de regio is beloofd. De Polen zijn getergd. Er wordt door politici hardop gespeculeerd over een vertrek uit de EU.
Correspondent Saskia Dekkers laat zien hoe er gereageerd wordt in Polen en wat de gevolgen zijn van het bevriezen van de steungelden.
EU en VS willen fors minder methaan uitstoten
In een poging de opwarming van de aarde af te remmen willen de Europese Unie en de Verenigde Staten de uitstoot van methaan fors gaan verminderen. De EU en de VS hebben vandaag een plan gepresenteerd waarin ze beloven in 2030 dertig procent minder methaan uit te stoten dan in 2020. Het broeikasgas methaan is na kooldioxide het belangrijkste broeikasgas en verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de huidige opwarming van de aarde. Het komt vooral vrij bij de productie van olie en gas, maar ook de landbouw (koeien) en de afvalverwerking zijn belangrijke methaan producenten.
Verslaggever Marijn Duintjer Tebbens legt uit wat dit betekent voor de doelstelling om de opwarming van de aarde te stoppen.