De uitzending van 15 september: Kamer debatteert over Afghanistan / Horeca niet blij met coronapas / Hoe komen statushouders aan het werk? / Is het drugsbeleid nog beheersbaar?

Kamer debatteert over Afghanistan

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de situatie in Afghanistan en de chaotisch verlopen evacuatie van Nederlanders en van Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt. Demissionair premier Mark Rutte en ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) beantwoorden vragen. Politiek verslaggever Arjan Noorlander praat ons bij.

Kamer debatteert over Afghanistan

Horeca niet blij met coronapas

Veel mensen in de horecabranche zijn ontevreden over de dinsdag aangekondigde coronamaatregelen en -versoepelingen. Vooral de verplichte coronapas moet het ontgelden. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland waarschuwde vlak na de persconferentie in een statement op haar website voor "massaal verzet" van horecaondernemers tegen die maatregel. Kunnen we inderdaad zulke massale ongehoorzaamheid verwachten?

Horeca niet blij met coronapas

Hoe komen statushouders aan het werk?

Hoeveel Afghaanse vluchtelingen naar Nederland komen weet niemand, maar mogelijk zijn het er duizenden. Een van de grote uitdagingen wordt: hoe krijgen we die aan het werk? Dat blijkt in de praktijk nog niet eenvoudig. Hoewel de arbeidsmarkt schreeuwt om personeel, heeft op dit moment maar 30 procent van alle statushouders een baan - vaak ver onder hun niveau. Een nieuwe inburgeringswet moet hier verandering in brengen, maar het is de vraag of dat lukt.

Hoe komen statushouders aan het werk?

Is het drugsbeleid nog beheersbaar?

Liquidaties, vergismoorden, ontvoeringen en beschietingen. Bijna dagelijks is er in Nederland wel een geweldsincident dat op de een of andere manier gerelateerd is aan drugs. Drugs vormen een bloeiende bedrijfstak met een miljardenomzet.

Wetenschappers, hulpverleners, bestuurders en toezichthouders vrezen dat het huidige drugsbeleid onbeheersbaar is geworden. In deel drie van onze serie over de drugsindustrie een gesprek met Fred Westerbeke, politiechef in Rotterdam.

Is het drugsbeleid nog beheersbaar?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl