Wazir Akbar Khan-ziekenhuis in Kabul

De uitzending van 10 september: 'Afghaanse zorg staat op instorten' / Landen grijpen naar vaccinatiedrang / Het islamdebat na 9/11 / Wonen naast een drukke snelweg

'Afghaanse gezondheidszorg staat op instorten'

Het Rode Kruis roept de internationale gemeenschap op om snel hulp te bieden in Afghanistan. Nu de Taliban aan de macht zijn, komt er geen geld meer binnen via de Wereldbank. De vrees is dat de gezondheidszorg op omvallen staat. We spreken met Martine Flokstra, Operations Manager van Artsen zonder Grenzen, over de situatie in Afghaanse ziekenhuizen.

'Dit is niet het moment om de Afghaanse burgers de rug toe te keren'

Landen grijpen naar vaccinatiedrang

Verschillende landen worstelen nog om hun vaccinatiegraad te verhogen. Daarbij nemen ze vergaande maatregelen. Zo krijgen ongevaccineerden in sommige Duitse deelstaten geen loon meer als ze positief testen en daarom dus in quarantaine moeten. In Moskou riskeren bedrijven waar minder dan 60 procent van de werknemers gevaccineerd zijn hoge boetes. En de Amerikaanse president Joe Biden heeft een vaccinatieplicht aangekondigd voor alle medewerkers van de federale overheid. Ook personeel van bedrijven die meer dan honderd mensen in dienst hebben, moet zich verplicht laten vaccineren, of wekelijks laten testen.

Correspondenten Marieke de Vries (VS), Iris de Graaf (Rusland) en Wouter Zwart (Duitsland) zetten de verschillende maatregelen op een rij.

'Het geduld van Biden is op'

Het islamdebat na 9/11

Aanstaande zaterdag is het precies 20 jaar geleden dat de Verenigde Staten werden opgeschrikt door een serie terreuraanslagen. In een serie reportages bericht Nieuwsuur over de nasleep van elf september in de Amerikaanse samenleving, in de buitenlandpolitiek en in het islamdebat.

Vandaag aflevering 5, het slot van de serie. Arabist Maurits Berger reisde kort na de aanslagen van Damascus naar Nederland en verbaasde zich over de hevigheid van het ontstane islamdebat. Samen met de Gentse imam en onderzoeker Khalid Benhaddou, die zich zorgen maakt over het vijandbeeld onder jonge moslims van het Westen, blikt hij terug op 20 jaar islamdebat. Heeft dat debat iets opgeleverd?

Heeft het islamdebat ons wijzer gemaakt?

Wonen naast een drukke snelweg

In de serie "Onder de rook" besteden we aandacht aan mensen die naast een grote bron van overlast wonen. In deze aflevering de omwonenden van de A4 in Heijningen, Noord-Brabant. De snelweg voor hun deur werd weinig gebruikt toen hij nog overliep in een provinciale weg. Maar in 2014 werd de snelweg doorgetrokken en dat veranderde de situatie drastisch; er rijdt nu drie keer zoveel wegverkeer, met geluidsoverlast en slaaptekort tot gevolg.

Omwonenden pleiten voor geluidsschermen. Maar die zijn er, onlangs jarenlange strijd, nog niet gekomen.

'Het is net of je een Boeing 747 ziet starten op 200 meter afstand'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl