In Frankrijk zijn grote zorgen over het plan van het Verenigd Koninkrijk om boten met migranten terug te sturen naar Franse wateren. De Britse kustwacht traint al maanden om 'omdraai-acties' op zee te kunnen uitvoeren. Jean-Luc Dubaele, burgemeester van de Franse kustplaats Wimereux, noemt het plan "humanitair gezien schandalig, echt ongelooflijk en onmenselijk".
Steeds meer mensen vluchten via het water van Frankrijk naar Engeland. Dat waren er dit jaar al 13.500 en in 2019 nog maar 2000. Wimereux, een Franse kustplaats ten westen van Calais, is een populaire vertrekplaats.
"Vandaag is er sprake van een invasie van migranten op ons grondgebied", vertelt burgemeester Dubaele. "We maken ons grote zorgen. Sinds afgelopen weekend worden er migrantenkampen opgezet. We hebben niet genoeg politiemensen of personeel om ertegen op te treden."
Daar komt bij de dat de Fransen zeggen dat zij volgens het maritiem recht niet meer mogen ingrijpen, zodra de vluchtelingen op het water zijn. En dat frustreert de Britten. Want op het moment dat de bootjes aan de Engelse kant van Het Kanaal zijn aangekomen, is de Britse kustwacht wel verplicht ze te helpen.
Massaal met de boot
Dat de stroom van migranten nu zo groot is, komt door een samenloop van omstandigheden. Het is makkelijker om Het Kanaal over te steken in de zomer, bij goed weer en rustig water. En een paar jaar geleden probeerden veel migranten nog naar Engeland te komen door in vrachtwagens te klimmen. Die optie is minder populair geworden, omdat vrachtwagens steeds strenger worden gecontroleerd.
De meeste migranten zijn mensen uit het Midden-Oosten en Afrika, en ook steeds meer vrouwen en kinderen. Zij willen naar Groot-Brittannië omdat daar al familie woont of omdat ze de taal goed spreken. Ook is het in Engeland makkelijker om illegaal te werken en is het zorgsysteem aantrekkelijk.
Irritatie tussen VK en Frankrijk
De Britten zegden in juni al 62,7 miljoen financiële steun toe aan Frankrijk om de kustwacht daar te verdubbelen. Maar omdat de kustlijn van Frankrijk heel lang is, kan zelfs die verdubbeling niet alle bootjes tegenhouden.
Daarom kwam Priti Patel, de Britse minister van Binnenlandse Zaken, gisteren met dit nieuwe plan om de bootjes nog op zee te onderscheppen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, reageerde daar vandaag gepikeerd op. "Frankrijk accepteert dit soort praktijken niet, die in strijd zijn met het maritiem recht. Het Verenigd Koninkrijk moet zich aan zijn afspraken houden."
"De opstelling van de Britten in schandalig", zegt burgemeester Dubaele. "Denk je maar in, die boten op zee, met kinderen. Als het vloed is, gaat het nog wel, maar vandaag zijn er golfdalen van twee, drie meter. De zee is in beweging."
Alleen als het veilig kan
Of het Britse plan ook echt in praktijk gebracht kan worden, is nog de vraag. De kustwacht mag namelijk alleen ingrijpen als de boot met migranten daardoor niet in gevaar komt. En zelfs als de operatie veilig uitgevoerd kan worden, moeten de Fransen er ook aan meewerken.
"Je kunt niet zomaar een boot terugsturen", zegt Lucy Moreton van de Britse vakbond grens, immigratie en douane. "Je moet goedkeuring krijgen van het andere land. Als de Fransen ze niet toelaten, kunnen we ze niet terugsturen."