De uitzending van 8 september: Vrouwenprotesten in Kabul / Remkes neemt formatie over / Proces aanslagen Parijs / Coronabewijs in horeca: hoe werkt dat? / 'VS verkwanselde invloed'

Vrouwenprotesten in Afghanistan

Sinds de Taliban de macht greep in Afghanistan vorige maand, is er voor vrouwen veel veranderd. Ze moeten zich houden aan islamitische kledingvoorschriften en veel vrijheden die ze hadden, zijn in gevaar. Een groep vrouwen in Kabul legt zich daar niet bij neer en organiseert al weken demonstraties. We spreken met de drijvende kracht achter de demonstraties, de 32-jarige ingenieur Zahra Jafari. En we spreken Fereshta Abbasi. Zij doet voor Human Rights Watch onderzoek naar vrouwenrechten in Afghanistan.

'Het kan zijn dat ze ons vervolgen of doodschieten, maar dat risico wil ik nemen'

Remkes neemt formatie over

Johan Remkes kreeg vanmiddag formeel de opdracht van Kamervoorzitter Vera Bergkamp om de formatie over te nemen, die in een impasse zit. De Tweede Kamer wil dat de ervaren VVD'er gaat onderzoeken of er een minderheidskabinet kan worden gevormd van een nog nader te bepalen combinatie van VVD, D66 en CDA. Hoe gaat Remkes dat aanpakken? We spreken hem.

'Volgens mij is er voldoende verantwoordelijkheidsbesef'

Start megaproces aanslagen Parijs

In Frankrijk begint vandaag het megaproces rond de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs. Terroristen richtten toen op verschillende plekken in de hoofdstad een bloedbad aan. 130 mensen kwamen om het leven en bijna 500 mensen raakten gewond. Terreurbeweging IS eiste de verantwoordelijkheid op.

Er zijn twintig verdachten die zich moeten verantwoorden, onder hen de enige overlevende dader Salah Abdeslam. Onze collega's van Terzake spraken met het hoofd van het politieteam dat hem arresteerde.

'Heeft hij explosieven? Wat gaat er gebeuren?'

Coronabewijs in horeca: hoe gaat dat in de praktijk werken?

Wie naar een café of bioscoop wil, moet mogelijk vanaf 25 september een negatieve test of een vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Dat zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vorige week na afloop van de ministerraad. Nu geldt de bewijsplicht alleen nog voor evenementen. Nieuwsuur blikt vooruit: hoe zou dat er in praktijk uit gaan zien? Het kabinet neemt op 14 september een besluit.

Coronatoegangsbewijs: prima, of vaccinatiedrang?

Bracht de Amerikaanse reactie op 9/11 meer kwaad dan goed?

Aanstaande zaterdag is het precies 20 jaar geleden dat de Verenigde Staten werden opgeschrikt door een serie terreuraanslagen. De gebeurtenissen in Afghanistan van de afgelopen weken laten zien hoe verstrekkend de gevolgen zijn van die ene dag. In een serie reportages bericht Nieuwsuur over de nasleep van elf september in de Amerikaanse samenleving, in de buitenlandpolitiek en in het islamdebat.

Vanavond aflevering 3: de geboren New Yorker Ben Rhodes zag de WTC-torens voor zijn ogen instorten. Hij besloot om naar Washington te vertrekken, ging voor de officiële 9/11-onderzoekscommissie werken en was vervolgens acht jaar lang één van de belangrijkste buitenlandadviseurs van president Obama. Nu zegt hij dat de Amerikaanse reactie op 9/11 meer kwaad dan goed heeft gebracht.

Bekijk hier de vorige twee delen:

'We hebben onze invloed verkwanseld'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl