Oranje (derde van links) samen met een deel van de Nieuwsuur-redactie tijdens de uitreiking van de Zilveren Nipkowschijf 2021

Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje stopt na 'mooie en zware jaren'

Joost Oranje (58) treedt later dit jaar terug als hoofdredacteur van Nieuwsuur. Na negen jaar hoofdredacteurschap gaat hij zich weer toeleggen op het uitvoerende werk en wordt begin volgend jaar coördinator onderzoeksjournalistiek bij Nieuwsuur en NOS Nieuws.

"Ik heb negen jaar met volle inzet de rubriek geleid en dat was een enorme eer", zegt Oranje. "Nieuwsuur staat als een huis, dankzij een geweldige redactie. Maar routine moet je voor zijn. Ik heb bij Nieuwsuur, en daarvoor in de hoofdredactie van NRC, ruim 12 jaar hoofdredactiewerk mogen doen. Dat waren mooie, maar ook zware jaren. Nu is het tijd om weer dichter bij de journalistieke praktijk te staan. De onderzoeksjournalistiek heeft mijn hart. Dus deze nieuwe functie is mij op het lijf geschreven."

Oranjes nieuwe functie komt voort uit de onlangs afgesloten alliantie tussen de NOS en de NTR. De twee taakomroepen willen de programmatische samenwerking binnen NOS Nieuws en Nieuwsuur intensiveren, waarbij onderzoeksjournalistiek een speerpunt is.

Joost Oranje is sinds 2012 hoofdredacteur van Nieuwsuur. Onder zijn leiding verstevigde het programma zijn positie als dagelijkse actualiteitenrubriek van de NTR/NOS en won het veel journalistieke onderscheidingen, waaronder dit jaar de Zilveren Nipkowschijf, de belangrijkste tv-prijs. De jury omschreef Nieuwsuur als "een onmisbaar baken voor de burger" en roemde de "scherpe vragen bij de actualiteit, onder het tegelijkertijd met kracht voeren van een onderzoeksjournalistieke agenda". Oranje blijft op zijn post totdat er een opvolger is gevonden.

Joost Oranje, Machteld Veen en Marielle Tweebeeke na het winnen van de Zilveren Nipkowschijf 2021

NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff: "De samenwerking tussen Joost en mij verloopt al jaren uitstekend. NOS Nieuws en Nieuwsuur hebben elkaar veel te bieden en het is heel fijn dat Joost dat verder gaat verdiepen met onderzoeksjournalistiek. Met gerichte aansturing en bundeling van expertises kunnen we extra stappen maken."

NOS algemeen directeur Gerard Timmer en NTR-mediadirecteur Willemijn Francissen noemen versterking van de onderzoeksjournalistiek "zeker in deze tijd een van de belangrijkste opdrachten van de taakomroepen". Francissen: "Joost is met zijn leidinggevende ervaring en jarenlange expertise als onderzoeksjournalist de ideale persoon om dit ambitieuze initiatief onder zijn hoede te nemen. En sowieso zijn we blij dat hij aan onze omroepen verbonden blijft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl