20 jaar na 9/11

Aanstaande zaterdag is het precies 20 jaar geleden dat de Verenigde Staten werden opgeschrikt door een serie terreuraanslagen. De gebeurtenissen in Afghanistan van de afgelopen weken laten zien hoe verstrekkend de gevolgen zijn van die ene dag.

In een serie reportages bericht Nieuwsuur over de nasleep van elf september in de Amerikaanse samenleving, in de buitenlandpolitiek en in het islamdebat.

Deel 1: Windows on the World

Eerst de dag zelf, met het verhaal van het iconische restaurant Windows on the World, bovenin het World Trade Center. Meer dan zeventig werknemers, afkomstig uit alle delen van de wereld, kwamen om het leven. De Ivoriaanse ober Sekou Siby overleefde de aanslagen, omdat hij zijn dienst had geruild. Topadvocaat Ken Feinberg leidde het compensatiefonds voor alle 9/11-nabestaanden, en stond voor de vraag: is het leven van een keukenhulp net zoveel waard als dat van een bankier?

'Sinds die dag ben ik met de stad vergroeid'

Deel 2: New Yorkse moslims

Na de aanslagen richtte de New Yorkse politie een geheime spionage-eenheid op om de moslimgemeenschap in de gaten te houden. De jonge moslim Mohammed Bahe stond voor de keus: keer ik Amerika de rug toe, of laat ik zien waar de islam óók voor staat?

Het beeld van Amerikaanse moslims veranderde in één klap

Deel 3: 'Verkwanseld' buitenlandbeleid

De geboren New Yorker Ben Rhodes zag de WTC-torens voor zijn ogen instorten. Hij besloot om naar Washington te vertrekken, ging voor de officiële 9/11-onderzoekscommissie werken en was vervolgens acht jaar lang één van de belangrijkste buitenlandadviseurs van president Obama. Nu zegt hij dat de Amerikaanse reactie op 9/11 meer kwaad dan goed heeft gebracht.

'We hebben onze invloed verkwanseld'

Deel 4: Guantanamo Bay

Enkele maanden na de aanslagen op 9/11 opende de VS de militaire gevangenis Guantanamo Bay. Mansoor Adayfi zat er veertien jaar gevangen, zonder ooit in staat van beschuldiging te zijn gesteld. In 2016 werd hij vrijgelaten en naar Servië gebracht. Hoe blikt hij terug op die periode?

20 jaar naar 9/11: Guantanamo Bay.

Deel 5: Het islamdebat

Arabist Maurits Berger reisde kort na de aanslagen van Damascus naar Nederland, en verbaasde zich over de hevigheid van het ontstane islamdebat. Samen met de Gentse imam en onderzoeker Khalid Benhaddou, die zich zorgen maakt over het vijandbeeld onder jonge moslims van het Westen, blikt hij terug op 20 jaar islamdebat. Heeft dat debat iets opgeleverd?

Heeft het islamdebat ons wijzer gemaakt?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl