De uitzending van 1 september: Tjeenk Willink over formatie / 'Kamerlid mag in kabinet' / Taliban 'best bewapende terreurgroep' / Kaags reis / Lage vaccinatiegraad Kerkrade

Herman Tjeenk Willink over vastgelopen formatie

Vijf maanden na de Tweede Kamerverkiezingen is er nog altijd geen nieuw kabinet. Sterker nog, sinds dinsdag lijkt de formatie weer terug bij af. Informateur Mariëtte Hamer (PvdA) is er niet in geslaagd te voldoen aan de opdracht om een kabinet in de steigers te zetten, dat de steun heeft van een meerderheid.

"What the fuck hebben we de afgelopen zomer zitten doen?", zou een D66'er dinsdag in de wandelgangen hebben geroepen.

We spreken met Herman Tjeenk Willink, die als eerste informateur betrokken was bij het proces.

Willink "mistroostig" over trage formatie

Raad van State: Kamerlid mag in kabinet volgens Grondwet

De Raad van State oordeelde vandaag dat het niet in strijd met de grondwet is dat drie nieuwe bewindspersonen in de Tweede Kamer blijven zitten. Wel is dat "ongelukkig", schrijft de hoogste bestuursrechter in een advies aan de Tweede Kamer.

Raad van State: "Kamerlid mag in kabinet"

Wat kunnen de Taliban met Amerikaans (wapen)arsenaal?

Alle Amerikaanse militairen zijn weg uit Afghanistan, maar ze hebben lang niet al hun materieel meegenomen. Duizenden voertuigen en tienduizenden wapens lieten de troepen achter. Wat kunnen de Taliban hiermee? We spreken Dick Zandee, defensie-expert van Instituut Clingendael.

Taliban best bewapende terreurgroep na vertrek Amerika

Kaags reis door regio Afghanistan

Sigrid Kaag, demissionair minister van Buitenlandse Zaken, is maandag naar de regio Afghanistan vertrokken. Ze bezoekt achtereenvolgens Qatar, Pakistan en Turkije en spreekt daar met collega-ministers. De gesprekken gaan vooral over wat nodig is om Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt en Nederlanders alsnog te evacueren.

Wat hoopt Kaag precies te bereiken en welke rol hebben de desbetreffende, andere landen? We schakelen met correspondenten Mitra Nazar in Turkije, en Aletta André in Pakistan.

Kaag overlegt met Taliban

Opvallend: in Kerkrade blijft de vaccinatiegraad laag

Het vaccinatietempo in Nederland ligt hoog. 85 procent van de 18-plussers heeft inmiddels een eerste vaccinatie gekregen en 75 procent is volledig gevaccineerd. Maar sommige regio's blijven achter. Meestal is daar een verklaring voor. Zo wonen in de Biblebelt veel mensen die zich om religieuze redenen niet laten vaccineren. Ook in wijken waar veel mensen met een migratieachtergrond wonen is de vaccinatiegraad laag. Maar in Heilust, een wijk in Kerkrade, spelen beide factoren geen grote rol. Wat is er aan de hand?

Lage vaccinatiegraad in Kerkrade

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl