Pfizer-vaccin

De uitzending van 2 augustus: De prijs van een prik / Wit-Russische atleet 'ontsnapt' / Zomeronderwijs tegen corona-achterstanden

'Farmaceuten verhogen prikprijs'

Pfizer en Moderna verhogen de prijs van hun coronavaccins voor de Europese Unie, meldt de krant Financial Times die inzage had in delen van het nieuwe contract met de EU. De prijs van een dosis Pfizer zou van 15,50 naar 19,50 euro gaan. Moderna kostte eerst 19 euro en nu 21,50 euro per dosis.

Europa zou bereid zijn de hogere prijs te betalen om levering vanuit Europese fabrieken veilig te stellen. Ook lijken de twee mRNA-vaccins effectiever dan de goedkopere vaccins van AstraZeneca en Janssen. Daardoor neemt de vraag toe, wat de farmaceuten in de prijs zouden verrekenen.

Zijn de prijsverhogingen redelijk en te rechtvaardigen? Te gast is gezondheidseconoom Marcel Canoy.

'Farmaceuten verhogen prikprijs'

Wit-Russische atleet 'ontsnapt'

De Wit-Russische atleet Kristina Timanovskaja krijgt een humanitair visum van Polen. Timanovskaja werd gisteren tegen haar wil naar het vliegveld van Tokio gebracht om terug naar huis te vliegen. De hoofdcoach had tegen haar gezegd dat ze op "bevel van boven" moest vertrekken. De sprinter zegt dat ze uit het team is gezet nadat ze op Instagram kritiek had geuit op haar coaches. Ze weigerde te vertrekken, en liep vandaag de Poolse ambassade binnen in Tokio.

Wat zit erachter de actie van Tsimanoeskaja en wat is de link met de politieke situatie in Wit-Rusland? Verslaggever Gert-Jan Dennekamp praat ons bij.

Wit-Russische atleet 'ontsnapt'

Zomerscholen in actie tegen corona-achterstanden

Minister Slob van Onderwijs heeft dit jaar miljarden uitgetrokken om de leerachterstanden van de coronapandemie in te halen.

Dat gebeurt onder andere op zomerscholen waar leerlingen in twee á drie weken extra les krijgen. Sommige zomerscholen zagen hun aanmeldingen in de coronatijd flink oplopen. Maar het extra geld lost nog niet alle problemen op.

Zomerscholen in actie tegen corona-achterstanden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl