Aangepast

Mogelijk nieuw reddingsplan voor Griekenland

Griekenland, één van de zorgenkindjes van de Europese Unie, krijgt mogelijk een nieuw reddingsplan. Het terugbetalen van de noodlening van 110 miljard euro mag dan over een langere termijn worden uitgesmeerd.

Afwaarderen

Vrijdagnacht kwamen de ministers van Financiën van Frankrijk, Duitsland en Italië bijeen in Luxemburg. Hoewel Nederland een belangrijke bijdrage levert aan het noodfonds (zes procent) was minister De Jager niet uitgenodigd.

Behalve de uitgestelde aflossing van de schuld, bespraken de drie landen ook het mogelijke afwaarderen van de Griekse schulden. Dat zou grote gevolgen hebben voor veel banken, die tientallen miljarden aan Griekse staatsobligaties bezitten.

'Uit de eurozone'

Gisteren deed bovendien korte tijd het gerucht de ronde dat Griekenland uit de eurozone zou stappen. Het bericht van het Duitse blad Der Spiegel werd door alle betrokkenen met klem ontkend. Desondanks daalde de koers van de euro met ruim een procent ten opzichte van de dollar. Griekenland hekelt de luchthartige werkwijze van Der Spiegel en noemt het artikel " hoogst onverantwoord".

Tekort

Eind april bleek dat het tekort op de Griekse overheidsbegroting vorig jaar een stuk hoger was dan werd aangenomen. Dat bleek 10,5 procent te zijn, terwijl in het najaar nog werd uitgegaan van 9,6 procent. De staatsschuld viel met 143 procent van het bruto binnenlands product ook hoger uit.

In Nieuwsuur vanavond het laatste nieuws over de Griekse crisis. Europa-correspondent Saskia Dekkers is in Griekenland en spreekt onder meer met een actiegroep, die tegen de enorme overheidsbezuinigingen is. In de studio reageert chefeconoom Wim Boonstra van de Rabobank. De Rabobank heeft veel geld uitstaan in noodlijdend Griekenland.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker, Saskia Dekkers: Saskia.Dekkers@Nieuwsuur.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl