Nieuwsuur
Nieuwsuur

'Aanpak seksueel geweld tegen kinderen faalt'

Scholen, overheden en instanties doen te weinig om seksueel geweld tegen kinderen te voorkomen. De aanpak faalt, zegt Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Jaarlijks zijn ruim 20.000 kinderen slachtoffer. Bolhaar is te gast.

'Willen we seksueel geweld stoppen, moet er een omslag komen'

Formatie gaat verder: wie wil met wie?

Mariëtte Hamer praat vandaag met VVD-leider Mark Rutte, D66-leider Sigrid Kaag en CDA-leider Wopke Hoekstra. Aanvankelijk wilde de informateur voor vandaag klaar zijn met haar opdracht, maar eind vorige week werd al duidelijk dat ze dat niet ging halen.

De moeilijkheid zit 'm vooral in de vraag welke partijen met elkaar verder willen, want op de inhoud zijn al flink meters gemaakt, aldus Hamer. We bespreken de ontwikkelingen in Den Haag met politiek duider Arjan Noorlander.

Onderzoek naar mondkapjesdeal

Er komt een extern onderzoek naar de 100 miljoen euro die Sywert van Lienden van het ministerie van Volksgezondheid als voorfinanciering heeft gekregen om mondkapjes in China te kopen. Dat heeft minister Van Ark voor Medische Zorg bekendgemaakt.

De deal met het ministerie zou zonder winst gesloten, zei Van Lienden, maar de Volkskrant ontdekte dat hij er met twee compagnons negen miljoen euro aan heeft verdiend. De Kamer wil weten of het ministerie van VWS niet voor de gek is gehouden, of dat ambtenaren Van Lienden hebben bevoordeeld.

'Het wordt vooral spannend voor het CDA'

Woningbouw op landbouwgrond?

Het is 'onvermijdelijk': we moeten woningen gaan bouwen op landbouwgrond. Dat concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw. Liefst 380.000 extra woningen zijn mogelijk in groene gebieden, zegt het instituut. Daarvoor is 1,5 procent van de Nederlandse landbouwgrond nodig. Boeren, maar ook provincies staan niet te springen om woningbouw op landbouwgrond.

'Zonder nieuwe huizen in groen gebied komen die miljoen woningen er niet'

CDA in Limburg buitenspel

In Limburg stapte in april het provinciebestuur op naar aanleiding van de zoveelste integriteitsaffaire rond CDA'ers. De christendemocraten delen sinds mensenheugenis de lakens uit in Limburg. Aan die jarenlange dominantie lijkt nu een einde te komen met een bestuur met negen partijen, zonder het CDA. Een historische stap in de Limburgse politiek. We spreken onder anderen Onno Hoes, de verkenner in Limburg.

Een historische stap in de Limburgse politiek

STER reclame