De uitzending van 31 mei: Gesjoemel met huizenbiedingen / Eigen digitale munt centrale bank / Zelf je vaccin kiezen?

Hoe wordt het kopen van een huis eerlijker?

De woningmarkt is een gekkenhuis: overbieden is de norm en in de grote steden is een ton boven de vraagprijs tegenwoordig heel normaal. Maar hoe weet je of je niet veel te veel biedt? Spelen de makelaars het spel wel eerlijk? Kom je zonder makelaar überhaupt nog aan een huis?

Demissionair minister Kajsa Ollongren vindt dat de woningmarkt transparanter en eerlijker moet zodat mensen zonder makelaar óók een kans maken. Lang niet iedere makelaar vindt dat een goed idee.

Te gast is Martijn Balster, wethouder in Den Haag. In die stad willen ze een beleggersverbod invoeren om in te grijpen op de woningmarkt.

Open en bloot bieden oplossing voor gesjoemel op huizenmarkt?

Centrale banken komen met eigen digitale munt

Overal in de wereld denken centrale banken over een nieuw soort geld: hun eigen digitale munt. Ook de ECB is ermee bezig. Het idee is dat er geen commerciële banken meer nodig zijn om te betalen. Welke voordelen heeft dit geldsysteem? Te gast is econoom Mathijs Bouman.

Hoelang betalen we nog met de euro zoals we die nu kennen?

Moet je zelf je vaccin kunnen kiezen?

Wil je geen AstraZeneca, moet je kunnen kiezen voor een vaccin van een andere producent. Dat vinden duizenden mensen die een petitie hebben ondertekend met als doel iedereen de keuze te geven voor vaccinatie met Pfizer of Moderna.

Vanwege het nieuws over (zeer zeldzame) bijwerkingen en de wat lagere werkzaamheid, weigeren sommige 60-plussers een prik met AstraZeneca. We spreken erover met huisartsen en hoogleraar publieke gezondheid Danielle Timmermans.

'We zijn geen antivaxers, we willen een ander vaccin'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl