De uitzending van 28 mei: Opnieuw een grote klimaatzaak? / Nieuwe eigenaar ANP / Ontmoeting Loekasjenko en Poetin / Versoepelingen én vertragingen

Opnieuw een grote klimaatzaak?

De inkt van het vonnis in de historische rechtszaak tegen Shell is amper droog, of er dient zich alweer een nieuwe klimaatzaak aan, opnieuw met mogelijk verstrekkende gevolgen. Vier oudere Zwitserse vrouwen spannen - samen met de groep 'KlimaSeniorinnen' - een rechtszaak aan tegen Zwitserland. De vrouwen (de jongste is 79, de oudste 89) stellen dat het land onvoldoende bijdraagt aan het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 graden, zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs.

Opnieuw een grote klimaatzaak?

Chris Oomen koopt ANP

Voormalig topman van DSW Chris Oomen koopt persbureau ANP van Talpa. De stap kwam niet bepaald verwacht. Waarom hij besloot hij het journalistieke instituut aan te schaffen? Hij schuift aan in Nieuwsuur om het te vertellen.

Chris Oomen koopt ANP

Topontmoeting Loekasjenko en Poetin

Een topontmoeting vandaag tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Wit-Russische collega Aleksandr Loekasjenko. Op de planning staan gesprekken over het unieverdrag tussen de twee landen, maar het zal ook gaan over de arrestatie van de kritische journalist Roman Protasevitsj. Hoe zijn de verhoudingen tussen Rusland en - volgens demissionair premier Mark Rutte - "een van de meest schofterige regimes ter wereld"?

We spreken onder meer met Rusland-correspondent Iris de Graaf en de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja. Oost-Europadeskundige Bob Deen van Instituut Clingendael neemt plaats in de Nieuwsuur-studio.

Topontmoeting Loekasjenko en Poetin

Versoepelingen én vertragingen

"Alle seinen staan op groen", zei demissionair minister Hugo de Jong deze week over versoepelingen op 5 juni. Vanavond worden deze in een persconferentie bekendgemaakt. Ondertussen zijn er zorgen om vaccinatievertragingen, door de leveringsproblemen bij farmaceut Janssen. We nemen de ontwikkelingen door met politiek duider Arjan Noorlander.

Versoepelingen én vertragingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl