De uitzending van 27 mei: Klimaatzaak Shell / Toekomst van tijdschriften / Coronadoden India / Spelen in Japan

Wat betekent de uitspraak voor Shell?

Shell heeft wereldwijd de verantwoordelijkheid om de uitstoot van CO2 sneller terug te dringen en moet daar op korte termijn werk van maken. Dat oordeelde de rechtbank Den Haag gisteren in een zaak die onder andere Milieudefensie heeft aangespannen tegen Shell. Wat betekent de uitspraak en wat moet er de komende tijd gaan veranderen? Te gast in de studio is topfunctionaris Jeroen van der Veer, die tot en met 2013 diverse functies bekleedde bij Shell.

Wat betekent de uitspraak voor Shell?

Honderdduizenden coronadoden in India niet geregistreerd

Veel mensen uit de plattelandsgebieden in India die vermoedelijk aan corona zijn overleden, zijn niet van tevoren getest en daarom niet geregistreerd als dodelijke slachtoffers van de ziekte. Van mensen die niet in een ziekenhuis sterven, wordt het overlijden vaak helemaal niet geregistreerd, waardoor de officiële cijfers erg onbetrouwbaar zijn. Veel informatie komt van lokale journalisten, die letterlijk van dorp tot dorp gaan. Nieuwsuur gaat mee met zo'n journalist: Abdul Alim Jafri (30).

Honderdduizenden coronadoden in India niet geregistreerd

Is er nog toekomst voor tijdschriften?

Het is een waar slagveld op de bladenmarkt: vorige week werd bekend dat uitgever Hearst gaat stoppen met de Nederlandse editie van grote titels als Esquire, Glamour en zelfs Vogue. Tegelijkertijd gaat een andere uitgever stoppen met een aantal titels voor jongeren zoals de Hitkrant en CosmoGirl. Al jaren kelderen de oplagen en krimpen de redacties, en de coronacrisis doet er nog een schepje bovenop. Zit er nog wel toekomst in het geprinte blad?

Is er nog toekomst voor tijdschriften?

Hoe risicovol zijn Spelen in Japan?

Het merendeel van de Japanners wil niet dat de Olympische Spelen deze zomer doorgaan. In een groot deel van Japan geldt op dit moment de noodtoestand vanwege een toename in het aantal coronabesmettingen. De voorzitter van de Japanse unie van artsen vindt het dan ook te gevaarlijk om de Spelen te houden in zijn land. Maar opnieuw uitstellen ziet de organisatie niet zitten. Kan zo'n groot evenement op dit moment veilig plaatsvinden?

Hoe risicovol zijn Spelen in Japan?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl