De uitzending van 19 mei: 9,1 miljard belastinggeld onrechtmatig uitgegeven / De verrechtsing van Frankrijk / Bezoek aan Palestijns kamp in Libanon / Extreemrechts in België

9,1 miljard belastinggeld onrechtmatig uitgegeven

Het is vandaag de derde woensdag van mei: Verantwoordingsdag, ook wel 'gehaktdag' genoemd. Het kabinet presenteert op die dag het financieel jaarverslag over het afgelopen jaar en de Algemene Rekenkamer geeft een oordeel over het gevoerde beleid. "Wij constateren dat het financieel beheer onder het vereiste niveau was", schrijft de Algemene Rekenkamer dit jaar aan de Tweede Kamer.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft vorig jaar onrechtmatig 5,1 miljard euro belastinggeld uitgegeven aan coronamateriaal, zoals mondkapjes, beademingsapparatuur en testen. Voor een deel van de spullen kon niet worden aangetoond wat ermee is gebeurd. Te gast is Arno Visser, voorzitter van de Algemene Rekenkamer.

Arno Visser van de Algemene Rekenkamer over Verantwoordingsdag

Bezoek aan een Palestijns kamp

Nieuwsuur bezoekt een Palestijns kamp in Libanon, nog geen dertig kilometer van de grens. Al zestig jaar wonen daar Palestijnse vluchtelingen en hun kinderen, en hun steun voor de Palestijnen is onverminderd groot. We spreken inwoners van het kamp en iemand van Hamas, dat in het kamp een flinke vinger in de pap heeft. Daarnaast is Bart Wallet te gast, hij is historicus, gespecialiseerd in het Jodendom.

Bezoek aan een Palestijns kamp in Libanon

Extreemrechts in België

De klopjacht op Jürgen Conings is nog altijd gaande. De Belgische militair stal wapens van het Belgische leger, en bedreigde viroloog Marc van Ranst. Nieuwsuur spreekt met twee kenners van extreemrechts en radicalisering in België, Olivier Cauberghs en Annelies Pauwels.

Extreemrechts in België

De verrechtsing van Frankrijk

Twee open brieven van Franse oud-generaals en militairen zorgden deze maand voor flinke ophef in Parijs. Ze waarschuwen voor "de ondergang van Frankrijk, hordes uit de banlieues en islamisering". Woensdagmiddag was er een demonstratie van duizenden politiemensen en gendarmes voor het parlement. Ze eisen hardere straffen. Nieuwsuur spreekt oud-generaal Emmanuel de Richoufftz, initiatiefnemer van één van de open brieven.

Generaals waarschuwen voor de "ondergang van Frankrijk"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl