De uitzending van 17 mei: Versoepelingen gaan door / VS heeft sleutel in Midden-Oosten / De satellieten van Musk / Hoe hield dierentuin corona vol?

Sneller internet door de satellieten van Elon Musk

Vanaf hier lijken het mysterieuze lichtjes en volgens sommigen zelfs ufo's. In werkelijkheid zijn het de duizenden satellieten van miljardair Elon Musk die we aan de hemel zien staan. Ruim een week geleden schoot Musk voor de tiende keer satellieten de ruimte in. Het doel van het project? Dat we allemaal in 2024, overal ter wereld, supersnel internet hebben. Sinds deze week zou het netwerk al beschikbaar zijn in Nederland.

Duizenden satellieten zweven om de aarde, wat zijn de nadelen?

Versoepelingen gaan door

Het kabinet drukt de 'pauzeknop' niet in en daarmee gaan de aangekondigde versoepelingen van de coronaregels woensdag in. Dit betekent onder meer dat doorstroomlocaties buiten, zoals pretparken, onder voorwaarden weer open kunnen. Ook sportscholen en binnenzwembaden mogen heropenen, met maximaal dertig mensen tegelijk binnen.

Het kabinet vindt de coronacijfers gunstig genoeg voor deze versoepelingen. Wat is de epidemiologische situatie op dit moment precies? Hoe gaat het bijvoorbeeld met de Indiase coronavariant? We spreken veldepidemioloog en microbioloog Amrish Baidjoe.

Moeten we ons zorgen maken over Indiase variant?

Hoe heeft dierentuin Wildlands het volgehouden?

Ook de dierentuinen kunnen woensdag weer open. Hoe hebben de dierentuinen - die maanden dicht moesten - het volgehouden? En hoe groot zijn de aanpassingen die moeten worden gedaan, om weer veilig open te kunnen? We praten met directeur Erik van Engelen van dierentuin Wildlands in Emmen. Dit gesprek is onderdeel van een serie waarin Nieuwsuur praat met ceo's van een aantal grote bedrijven. Eerder kwamen onder meer Just Eat Takeaway, Van der Valk, Bavaria en de NS aan bod.

Dierentuinen hebben corona prima doorstaan

VS heeft sleutel in conflict Midden-Oosten

Amerika heeft historisch een hechte relatie met Israël, en heeft mede daardoor de sleutel in handen om tot een oplossing te komen voor het conflict met Hamas. Tegelijkertijd betekent die innige band dat de VS niet heel actief stuurt op definitieve vrede. We spreken over de situatie met expert internationale betrekkingen Paul Aarts en de Amerikaanse oud-regeringsadviseur en Midden-Oosten-analist David Schenker.

VS heeft sleutelrol in conflict Israël-Hamas

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl