De uitzending van 7 mei

Plan tegen haat richting wetenschappers

De Vereniging van Universiteiten gaat een plan opstellen om geïntimideerde- en bedreigde wetenschappers beter te ondersteunen. Hoogleraren en universitair docenten hebben te kampen met online haatcampagnes, hackpogingen om hun sociale media-accounts over te nemen, doodsbedreigingen en intimidatie aan huis. We spreken er over met onder anderen viroloog Marion Koopmans, die op Twitter regelmatig wordt aangevallen.

Plan tegen haat richting wetenschappers

Hoe blijft de publieke omroep bij de tijd?

De NPO gaat de reguliere tv-uitzendingen schrappen van Andere Tijden. Ook andere programma's van de publieke omroep zouden onder druk staan. Reden voor de aanpassingen is het verouderende kijkerspubliek, liet de NPO weten aan het AD.

Wat kan de NPO doen om toekomstbestendig te worden en een jonger publiek te trekken? We vragen het deskundigen.

Hoe blijft de publieke omroep bij de tijd?

Ziekenhuizen rond Ahoy bezorgd over capaciteit tijdens Songfestival

De Rotterdamse ziekenhuizen Maasstad en Ikazia maken zich zorgen over de aantallen bezoekers die worden verwacht op het Eurovisie Songfestival. Volgens de bestuurders is hun personeel overbelast met de zorg voor coronapatiënten. Ze kunnen daarom niet garanderen dat ze eventuele extra zorg kunnen leveren tijdens het festival, zeggen ze tegen Nieuwsuur.

De bestuurders hebben in een gezamenlijke brief aan burgemeester Ahmed Aboutaleb hun zorgen geuit. Hun zorgen gaan overigens niet over grotere aantallen coronapatiënten, maar over mensen die acute medische zorg nodig hebben vanwege bijvoorbeeld drank- en drugsmisbruik of incidenten.

Nieuwe luchtvaartmaatschappijen ruiken kansen

Nu veel vliegtuigen aan de grond blijven zijn de lease-prijzen voor toestellen flink naar beneden gegaan. Kleine ondernemers zien hun kans schoon: ze kopen een vliegtuigje en gaan exclusieve vluchten aanbieden. En voor KLM en collega-maatschappijen is dat geen goed nieuws. Nieuwsuur spreekt zo'n ondernemer, maar ook deskundigen die zeer hun twijfels hebben.

Nieuwe luchtvaartmaatschappijen ruiken kansen

Wie redt de binnenstad?

Het is al langer aan de hand en door de coronacrisis is het alleen maar sneller gegaan: winkels verdwijnen uit de binnenstad en er komen geen nieuwe voor in de plaats. Slecht nieuws voor een 'rondje winkelen', en dus ook voor de horeca en de algehele leefbaarheid. Nieuwsuur neemt een kijkje in onder andere Utrecht en Dordrecht.

Wie redt de binnenstad?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl