Den Haan en Nagel bij de voordracht van de nieuwe lijsttrekker in augustus

De uitzending van 5 mei: 50Plus rollend over straat / Merkels 5 mei-lezing / Schotland naar stembus

50Plus-top rollend over straat

Opnieuw gaat de top van de politieke partij 50Plus rollend over straat. Na de grote nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen waarbij de partij slechts één zetel overhield, komt fractieleider Liane den Haan nu met kritiek op partijgenoten. Zij stelt in een interne evaluatie van de verkiezingscampagne dat het hoofdbestuur van de partij haar in de campagne heeft "gesaboteerd, gepest en geïntimideerd".

Tijdens de campagne erkende Den Haan al in Nieuwsuur dat er verdeeldheid is in de partij. Onlangs uitte het bestuur bijtende kritiek op haar. Komende zaterdag houdt de partij een algemene ledenvergadering om een nieuw hoofdbestuur te kiezen.

'Partij heeft mij gesaboteerd, gepest en geïntimideerd'

Merkels 5 mei-lezing

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in haar 5 mei-lezing, vanuit Berlijn, Nederland bedankt voor de verzoening na de Tweede Wereldoorlog. "Wij Duitsers zullen nooit vergeten dat Nederland ons de hand reikte. Wij zullen altijd dankbaar zijn dat hieruit de Duits-Nederlandse vriendschap is voortgekomen."

Hoe bijzonder is het dat Merkel vandaag sprak en wat zegt het over de historische spanningen tussen Nederland en Duitland? Te gast is Hanco Jürgens, onderzoeker bij het Duitslandinstituut.

'Beeld van WOII is genuanceerder geworden, dat maakt dialoog makkelijker'

Een referendum over een referendum

De Schotten gaan morgen naar de stembus voor de verkiezing van een nieuw parlement. Eén vraag zal domineren: krijgen ze een nieuw onafhankelijkheidsreferendum? Het is nog maar zeven jaar geleden dat een meerderheid van de Schotten onafhankelijkheid verwierp. Maar door brexit en de pandemie is de kwestie als een boemerang teruggekeerd in de Britse politiek. We blikken vooruit met correspondent Tim de Wit.

Referendum over referendum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl