Boskalis-topman hoopt begin volgende week Suez-schip los te krijgen

Boskalis-topman Peter Berdowski hoopt begin volgende week erin te slagen het vastgelopen schip in het Suezkanaal los te krijgen. Maar of dat lukt, hangt van een aantal factoren af, vertelt hij in Nieuwsuur.

Volgens Berdowski zijn er nu twee zware sleepboten onder weg, samen met een trekkracht van zo'n vierhonderd ton. Die 'zware jongens' arriveren dit weekend.

Berdowski denkt dat een combinatie van factoren gunstig kan zijn voor het loskrijgen van het schip. Volgende week komen er een paar dagen aan met hoog tij. Volgens de topman scheelt dat zo'n veertig tot vijftig centimeter waterstand.

"De combinatie met de schepen die we dan hebben, met de grond die we al hebben kunnen wegbaggeren en het hoge tij, is hopelijk voldoende om het schip ergens begin volgende week los te kunnen krijgen."

Plan B

Als dat niet lukt, heeft Berdowski nog een plan B. "Parallel zijn we al bezig om een kraan te installeren die op het land staat. Daarmee zijn we in staat eventueel containers van het voordek af te halen. Dat kan om honderden containers gaan, waardoor je het schip aan de voorkant een stuk lichter maakt. " Het schip komt daardoor iets omhoog waardoor het loswrikken nog makkelijker gaat.

Het nadeel van dit plan B is dat het minder snel gaat, omdat de honderden containers niet zomaar van het schip kunnen worden getakeld. "Die zeshonderd containers moet je ook weer kwijt", zegt Berdowski. "Direct naast het schip is het gewoon woestijn. De afvoer van die containers wordt dus wel een puzzel."

De topman hoopt niet dat het zover komt. Berdowski: "We schaken op twee borden. Hopelijk lukt het ons puur met de trekkracht, het hoge tij en het baggeren om het schip los te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl