Een zorginstelling vraagt bezoekers bij binnenkomst een mondkapje te dragen

De uitzending van donderdag 11 maart: Vaccineren vertraagd / Nederland blijft AstraZeneca gebruiken / Zuid-Afrika prikt al met Janssen-vaccin

Vaccineren in instellingen vertraagd

Er zit een flinke vertraging in het vaccineren van bewoners van instellingen voor ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Terwijl eind januari daar al de eerste prikken werden gezet, zijn er nog altijd bewoners niet gevaccineerd. Zij wachten op mobiele prikteams van huisartsenposten die het coronavaccin komen brengen.

Deze vertraging heeft volgens bestuurders die Nieuwsuur sprak, geleid tot onnodige corona-uitbraken in zorginstellingen.

Vaccineren in instellingen vertraagd

Nederland blijft vaccin AstraZeneca gebruiken

Een aantal EU-lidstaten stopt tijdelijk met het gebruiken van het AstraZeneca-vaccin. Er zouden bloedproppen zijn geconstateerd bij mensen die ermee zijn ingeënt.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge is er geen reden om er ook mee te stoppen. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen oordeelt dat de trombosegevallen hoogstwaarschijnlijk niet zijn gerelateerd aan het vaccin. Epidemioloog Olaf Dekkers, lid van het beoordelingscollege, is te gast.

'Alleen in het meest extreme geval halen we een vaccin van de markt'

Zuid-Afrika begonnen met Janssen-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen goedgekeurd. Zuid-Afrika is al begonnen met het gebruiken van het Janssen-vaccin. We spreken met correspondent Elles van Gelder, die keek hoe het vaccin het doet in Limpopo.

Zuid-Afrika begonnen met Janssen-vaccin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl