De intensive care van het Maastricht UMC+

Sterfte op de IC's gedaald van 30 naar 20 procent

Coronapatiënten die op de IC's liggen zijn iets zieker, maar liggen er korter: van 21 dagen in de eerste golf, naar 15 dagen in de tweede golf. Ook is de kans op overlijden afgenomen, van 30 naar 20 procent.

Dat blijkt uit een rapport van de Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE), die alle cijfers bijhoudt en analyseert. Intensivist in het Amsterdam UMC en voorzitter van de stichting Dave Dongelmans wil wel een kanttekening plaatsen. Dat de patiënten korter liggen betekent dat we meer patiënten kunnen behandelen met hetzelfde aantal bedden. "En dat de kans op overlijden is afgenomen is geweldig, maar hoeveel coronapatiënten verlaten levend het ziekenhuis? Als je naar de ziekenhuissterfte van IC-patiënten kijkt, is deze nog niet gedaald."

Ruim 30 procent van de covidpatiënten op de IC's is jonger dan 60 jaar. "Het beeld is dat er vooral ouderen op de IC liggen, maar er liggen dus ook veel jongere patiënten", zegt Dongelmans.

De grotere kans om de IC te overleven komt volgens de arts omdat er meer kennis is over de ziekte. "We hebben betere medicijnen en we weten beter hoe we de patiënten moeten behandelen."

Bezetting IC

Cijfers IC (Bron: Stichting NICE)
Leeftijd 69 procent: boven de 60 jaar 31 procent: onder de 60 jaar Gemiddeld: 66 jaar
Geslacht 72 procent man 28 procent vrouw
BMI 42 procent overgewicht 34 procent obesitas
Mortaliteit Begin 2020: 30 procent Begin 2021: 20 procent
Aantal dagen op IC Begin 2020: 21 dagen Begin 2021: 15 dagen

Ook blijkt uit de cijfers dat er minder coronapatiënten aan de beademing liggen. In de eerste golf lag de helft aan de beademing, dat is nu gezakt tot 30 procent. In de eerste 24 uur van opname ligt nu nog 60 procent aan de beademing, tegenover 80 procent tijdens de eerste golf.

Waar tijdens de eerste golf een kwart van het totale aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen op de IC lag, is dat nu ongeveer een vijfde. Er liggen nu meer covidpatiënten op de gewone afdelingen.

Fitte mensen

De kans op overleving neemt af als je ouder wordt, laten de cijfers van NICE zien. Tussen de 55 en 60 jaar is de kans op overlijden ongeveer twee keer groter dan onder de 50 jaar. "We weten nog steeds niet waarom de één wel en de ander niet zo ziek wordt. We weten ook nog steeds niet waarom fitte mensen toch op de IC terecht kunnen komen", zegt Dongelmans.

Jan-Willem Tellegen, een sportieve man van 44 jaar, belandde vijf dagen op de IC. "Ik probeerde nog naar mijn vriendin te appen: zeg m'n kinderen dat ik van ze houd."

'Ik eet gezond en ben 44, niet bepaald een oude man'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl