Vaccineren met militaire precisie

Denen vaccineren met militaire precisie, 'vóór de zomer klaar'

  • Rolien Créton

    correspondent Scandinavië

  • Rolien Créton

    correspondent Scandinavië

In de gangen staan afscheidingspanelen die kleine vaccinatiehokjes markeren. Ook de farmaceuten zitten er, een idee van Mortensen. "In het begin vulde de apotheek hiernaast de injectiespuitjes, maar dat ging te langzaam. Mensen zaten te wachten en die arme apothekers wisten dat ze de bottleneck vormden. Nu de farmaceuten de spuiten vullen, loopt het veel soepeler."

Militaire precisie

De pioniersgeest tekent de Deense aanpak. "Als kinderarts had ik met vreselijk veel bureaucratie te maken en dat is nu helemaal weg", zegt Mortensen. "Iedereen draagt goede ideeën aan om mensen zo makkelijk en snel mogelijk door het systeem te loodsen."

De pioniersgeest gaat gepaard met een planning van militaire precisie. "Als mensen gevaccineerd zijn, komen ze in een grote observatieruimte terecht", vertelt Sigurd Broesby-Osen, hoofdarts en leider van het vaccinatiecentrum Odense.

Daar hangen groene bordjes met de tekst: "15 minuten, niet meer en niet minder", de tijd dat mensen na een vaccinatie moeten blijven zitten. "Niet minder dan 15 minuten, omdat we moeten kunnen zien of mensen een allergische reactie krijgen. Maar ook niet langer omdat het anders vastloopt."

Voor ieder verpleeghuis een arts

In de observatieruimte zit een mix van jong en oud. Bewoners uit verpleeghuizen hebben allemaal hun tweede prik gekregen. Nu is het de beurt aan 85-plussers, ziekenhuis- en zorgpersoneel en Denen met een chronische ziekte.

Mortensen scant de persoonskaart van Tove Pedersen, vér boven de 85, die een tweede vaccinatie krijgt. "Kan ik dezelfde weg teruglopen", vraagt ze. "Nee, dat mag niet", zegt de arts. "Dat hebben we vandaag aangescherpt. Je krijgt gevangenisstraf, boetes en wat allemaal meer." Pedersen moet lachen: "In de gevangenis heb ik geen zin."

Het Deense vaccinatieplan is het resultaat van een nauwgezette voorbereiding. Op 27 december werd de eerste prik gezet. Maar de voorbereiding begon twee maanden daarvoor. "Eerst een maand voor de inhoudelijke uitwerking en de volgorde van het prikken. Daarna een maand voor het logistieke deel", vertelt Jonatan Schloss, hoofdarts en lid van de Nationale Vaccinatie Taskforce.

Schloss: "Op 15 december stond er voor ieder verpleeghuis in Denemarken een arts klaar om te vaccineren. Ook waren alle bewoners voorgelicht. Dus toen we het bericht kregen dat de vaccins op weg waren, stond iedereen startklaar."

'Seks is goed en gezond'

Er is in Denemarken veel overleg, maar geen discussie over wie de leiding heeft. Dat is het Deense RIVM. "Essentieel", zegt Schloss. "Bij een tekort aan vaccins krijg je ook in Denemarken een gevecht wie er als eerste aan de beurt is. Dan moeten er duidelijke richtlijnen zijn."

Het hoofd van het Deense RIVM, Søren Brostrøm, speelt een hoofdrol en is het afgelopen jaar enorm populair geworden. Dat begon aan het begin van de coronacrisis toen hij singles een hart onder de riem stak.

"Seks is goed en gezond. Net als bij elk menselijk contact is er een besmettingsrisico. Maar natuurlijk moet je in deze situatie seks kunnen hebben", zei hij. Die boodschap ging viral. Het leidde tot een cultstatus voor Brostrøm onder jongeren.

De populaire Søren Brostrøm werd gevraagd voor een landelijke humoristische campagne die jongeren oproept zich aan de regels te houden.

Volgens het tijdsschema zijn de Denen nog vóór de zomer klaar met vaccineren. "Dat zal ook afhangen van de verschillende mutaties", zegt hoofdarts Broesby-Olsen. "Maar de verwachting is dat de combinatie van het Deense vaccinatieplan en de lockdown betekent dat we nog voor de zomer ons leven weer kunnen oppakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl