Vol verbazing kijken beleggers naar de koers van bitcoin. Deze week doorbreekt die opnieuw alle records, mede dankzij een investering van 1,5 miljard dollar door autobedrijf Tesla. De prijs van de cryptomunt tikte vandaag 47 duizend dollar aan, zo'n 10.000 meer dan een week geleden.
Sinds oktober stijgt de koers bijna ononderbroken. De waarde van de digitale munt verviervoudigde in die periode. Toch blijft de grillige bitcoin een investering waar haken en ogen aan zitten, waarschuwen deskundigen.
'Koersstijging mede door corona'
De bitcoin is de eerste digitale munt die werkt zonder centrale beheerder, zoals een centrale bank. Het verifiëren en bijhouden van transacties wordt overgenomen door de blockchain, de technologie die aan de basis ligt van cryptovaluta. De munt is dan ook bedacht om buiten de invloed van banken en overheden mee te kunnen betalen.
Maar inmiddels is de bitcoin vooral populair om in te beleggen, mede doordat andere investeringen op dit moment weinig opleveren, zegt Teunis Brosens, bitcoin-expert bij ING. "De rente die blijft maar negatief, aandelenkoersen zijn al ontzettend hoog. Als je dan wat geld te besteden hebt om te beleggen, waar kun je dan nog heen? Bitcoin en andere cryptovaluta kunnen dan interessant lijken."
Als je tot nu toe steeds bitcoin hebt gehouden, lach je me natuurlijk recht in m'n gezicht uit.
VBNL, de branchevereniging van bitcoinbedrijven (bedrijven waar je bijvoorbeeld euro's kunt omwisselen tegen bitcoins), verwacht dat de bitcoin voorlopig alleen belangrijker en waardevoller wordt. Voorzitter Patrick van der Meijde: "Je ziet dat centrale banken grote hoeveelheden geld creëren, onder meer om de coronacrisis te kunnen financieren. Dat gaat iets doen met de waarde van een euro of een dollar ten opzichte van dingen die niet zomaar gecreëerd kunnen worden. Dat zie je al terug in de huizenprijzen. Bitcoin is daar ook een voorbeeld van."
Ook in 2017 steeg de bitcoin-koers snel. Maar begin 2018 zakte die net zo snel weer in. Investeerders die hebben gewacht tot nu, kunnen flink cashen. "Als je tot nu toe steeds bitcoin in je portefeuille hebt gehouden, dan zeg je natuurlijk nog steeds dat je een goede beslissing hebt gemaakt", zegt econoom Mathijs Bouman. "Al die economen, ook ik, die toen de koers daalde zeiden 'nou is het wel voorbij', die lach je natuurlijk recht in het gezicht uit."
'Bitcoin verzilveren is een gokspelletje'
Toch is bitcoin kopen bepaald niet zonder risico's. De afgelopen jaren bewoog de koers alle kanten op. "De prijs kan in een dag 20 procent omhoog gaan, maar net zo goed 20 procent omlaag", zegt Brosens. "Als jij een grote hoeveelheid bitcoin in korte tijd wil verkopen, dan vraag ik me af of dat lukt zonder dat je daar op gaat inleveren qua prijs."
Bouman: "Het punt blijft dat de enige manier om bitcoin te verzilveren, toch is om 'm een keertje te verkopen. En dat moment moet je heel goed weten te timen. En de economische theorie leert dat je dat niet kunt timen. Het is dus uiteindelijk toch een soort gokspelletje. Wie is er net op tijd uit en wie is de sukkel die dan nog net koopt?"
De "ontploffende" en dan weer "instortende" koers is ook de reden dat de bitcoin niet snel een volwaardig betaalmiddel wordt, verwacht Bouman. "Van een betaalmiddel wil je juist weten dat als je vorige week je salaris in dat betaalmiddel kreeg, je er over twee weken dit of dat van kan kopen. Als die koers zo snel beweegt, is het niet echt een nuttig betaalmiddel."