RIVM: alleen gespecialiseerd vervoer mag vaccin nog rondbrengen

Vaccins mogen per direct alleen nog worden vervoerd door vervoerders of koeriersdiensten van ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in het vervoer van geneesmiddelen. Dat zegt het RIVM tegen Nieuwsuur. Het RIVM heeft dit besloten in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Het besluit volgt op nieuws van het AD. Zij stelden dat zorginstellingen amateuristisch vervoer inzetten voor vaccins, bijvoorbeeld door een cateraar.

In totaal zijn volgens het RIVM twee incidenten geregistreerd waarbij vaccins zijn vernietigd, omdat ze verkeerd zijn vervoerd. Het ging hierbij om 36 flacons van het BioNTech/Pfizervaccin. Dat betekent dat 180 tot 216 mensen hierdoor niet zijn ingeënt met een eerste vaccin, afhankelijk van hoeveel doses je uit een flacon haalt.

"Natuurlijk is het heel fijn dat mensen willen helpen in deze vaccinatiecampagne. Maar vervoer van deze schaarse en kwetsbare vaccins luistert erg nauw", zegt een woordvoerder van het RIVM. "Belangrijk is de temperatuurbewaking van de vaccins. Ook mogen ze zo min mogelijk worden geschud. Hou je daar geen rekening mee, dan kan het zijn dat vaccins moeten worden weggegooid. Dat wil niemand."

Het bedrijf Cyberfreight Pharma Logistics is gespecialiseerd in het vervoeren van geneesmiddelen. Directeur John Twisk laat zien hoe hij veilig vaccins vervoert:

"Ik denk dat de eisen bij een cateraar minder strikt zijn"

Korrie Louwes, hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg, vindt dat al vanaf de eerste dag een professionele partij had moeten worden ingezet. "Laten we daar helder over zijn. Dit vaccin is zo gevoelig, dat het belangrijk is dat het vaccin in de goede samenstelling arriveert."

Volgens Louwes is het 'enkele keren' voorgekomen dat vaccins niet goed zijn vervoerd. "We hebben het zelf vastgesteld met inspecteurs, en we hebben meldingen gekregen."

Verder waren betrokkenen volgens Louwes zich niet altijd goed geïnformeerd. "We constateerden dat niet iedereen wist hoe belangrijk het vervoer is, en hoe kwetsbaar het vaccin. Dat het vaccin niet meer werkzaam is na schudden. En, alleen dat al is super belangrijk, dat mensen het na eventueel schudden direct hadden moeten melden bij het RIVM. Ook daarvan was niet iedereen op de hoogte."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl