Hulpverleners laden het Russische Spoetnik V-vaccin in een vriezer

De uitzending van 3 februari: Spoetnik V in de EU? / Basisscholen maken zich klaar / Vrijwilligerstekort

Perspectief voor de middelbare scholen?

De basisscholen mogen vanaf 8 februari weer open. Maar voor middelbare scholieren is er nog geen perspectief. Voor die groep is nog onduidelijk wanneer zij weer fysiek in de klas kunnen zitten. Op een school in Amsterdam hebben ze met veel moeite een manier hebben gevonden om onderwijs te geven. En op een school Apeldoorn doen ze een proef met sneltesten. Kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning begeleidt die proef en is vanavond te gast.

Basisscholen maken zich klaar, sneltestproef op middelbare scholen

Moet de EU inzetten op Spoetnik V?

Het Russische Spoetnik V-vaccin is op dit moment geen onderdeel van de vaccinatiestrategie in de Europese Unie. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zegt dat de fabrikant geen aanvraag voor goedkeuring heeft gedaan, maar wel een verzoek voor een wetenschappelijk advies. Het vaccin zou een effectiviteit van 91,6 procent hebben. Waar wacht de EU nog op?

Moet de EU inzetten op Spoetnik V?

Waar zijn de vrijwilligers?

Tijdens de huidige lockdown is er aanzienlijk minder animo voor vrijwilligerswerk dan tijdens de eerste lockdown. De grootste vrijwilligersorganisatie van Nederland zag tijdens de eerste lockdown meer dan tien keer zoveel aanmeldingen van mensen die graag iets wilden doen dan normaal. In de tweede lockdown is dat nog maar twee keer zoveel. Minder vrijwilligers dus, terwijl uit onderzoek blijkt dat meer 75-plussers zich eenzaam voelen en ook meer mensen hulp vragen.

Waar zijn de vrijwilligers?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl