De basisscholen gaan 8 februari weer open

Scholen weer open, maar de zorgen blijven

Het is een besluit dat met opluchting is ontvangen. Door ouders, leerkrachten en ook door kinderen zelf. Want sinds vanmiddag is het officieel: de basisscholen gaan na de komende week weer voor alle leerlingen open. Dat geldt ook voor de kinderopvang. En dat terwijl het aantal coronabesmettingen weliswaar daalt, maar nog steeds hoog is.

Demissionair-onderwijsminister Arie Slob noemt de heropening "goed nieuws voor kinderen, ouders en leraren". Wel toont hij begrip voor de zorgen die erover zijn. "Het is daarom goed om te benadrukken dat het OMT het verantwoord acht dat we deze stap zetten", zegt Slob. "Maar als blijkt dat er één positief getest kind in de klas zit, moet de hele klas vijf dagen in quarantaine."

In het OMT-advies dat gisteren uitlekte, staat dat er rekening wordt gehouden met een stijging van het aantal besmettingen en een toename van ziekenhuis- en IC-opnames. En dus zijn er straks aanvullende maatregelen op scholen nodig. Zoals het mogelijke gebruik van sneltesten en het houden van anderhalve meter afstand.

Creatievere ouders

Hoe groot het risico straks precies is, is nog onduidelijk. Marjet Winsemius, van de Stichting Voor Werkende Ouders, ziet een kleine groep ouders met vragen. "Bijvoorbeeld over de Britse variant, is die echt niet zo besmettelijk voor kinderen? En de Braziliaanse variant, wat betekent die? Kan mijn kind wel veilig naar school, is de grootste vraag."

Ze ziet overigens ook dat er van een absolute schoolsluiting al lang geen sprake meer was. "Naar de noodopvang gingen al best wel veel kinderen, gelukkig. Hartstikke fijn dat dat ook mogelijk was." Ze ziet dat ouders veel creatiever zijn geworden. "Kinderen de ene dag naar je buurvrouw en de andere dag andersom. Daar zag je best wel veel bewegingen. Ook zaten kinderen vaker bij opa en oma dan in de eerste lockdown."

Victor van Toer, directeur van basisschool Het Open Venster in Rotterdam, ontving tijdens de schoolsluiting nog dagelijks leerlingen op school. "Wij hebben de afgelopen weken de school opengehouden voor kwetsbare kinderen. Dat zijn er honderd van de 240, waaronder alle leerlingen van groep 8." Hij is blij dat de school nu weer alle leerlingen kan ontvangen.

"Veel kinderen groeien hier op in arme gezinnen. Onderwijs op afstand was voor hen heel moeilijk. Veel kinderen konden de instructies niet volgen. Als de ouders overdag werken, is de playstation aantrekkelijker dan onze les op de laptop. Wij vinden het heel belangrijk dat ze weer les krijgen", zegt Van Toer.

Helderheid

Zijn school neemt een aantal voorzorgsmaatregelen: snotterende kinderen en leerkrachten met klachten moeten naar huis, de leerkrachten zitten achter een spatscherm en sporten is buiten. Leerkrachten met klachten mogen pas terugkomen als ze negatief zijn getest. "Anderhalve meter is een utopie, zeker bij de kleuters. Ze springen op je nek, ze willen een knuffel, ze moeten een pleister."

Van Toer wil graag meer informatie en helderheid over de Britse variant van het virus. "Er zijn nu in Nederland meer dan vierduizend besmettingen per dag. Ik vind nog niet dat we de zaak onder controle hebben."

Dinsdag geven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weer een persconferentie over de coronamaatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl